Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

Manus – att skriva för film

Skriver du för film? För scen, noveller eller roman? Eller kanske annat kreativt skrivande? I så fall kan du söka till Halland skriver.

I september 2024 startas en ny grupp med syftet att vara ett kreativt sammanhang och stöd i skrivprocessen.

Ett manus, en hopknycklad papperslapp och en kaffekopp.

Halland skriver – Manus- och skrivcirklar

Halland skriver är en manus- och skrivcirkel som genomförs av Studiefrämjandet Halland i samarbete med Kultur i Halland – Film och Litteratur samt Filmresurscentrum.

Det är du och de andra deltagarna som utgör den viktigaste resursen för att skapa ett lärande, stöttande och kreativt sammanhang där vi tillsammans kan låta skrivandeprocessen utvecklas.

Efter höstterminen kommer det vara möjligt att fortsätta i gruppen även under vårterminen.

Ansök till Halland skriver hösten 2024

Du ansöker med en idé, ett utkast eller manus till något som är tänkt för det korta formatet eller en del av en längre text (max 30 minuter film eller 30 sidor), som du vill fortsätta utveckla. I ansökan räcker det med en sammanfattning/synopsis. Beskriv också dina tidigare erfarenheter av skrivande.

Det är kostnadsfritt att vara med, men det är begränsat antal platser. Vi erbjuder sex platser till hösten för nya deltagare.

Under hösten 2024 träffas skrivcirkeln både fysiskt och digitalt. Det är viktigt att du som anmäler dig har möjlighet att medverka vid träffarna, se planerade datum nedan.

Sista ansökningsdag är den 25 augusti 2024.

Ansök till Halland skriver via Studiefrämjandets webbplats Länk till annan webbplats.

Träffar under 2024

Lördag 14 september 2024 klockan 13.00- 16.00

Kickoff på Katrinebergs folkhögskola

Vi träffas på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro, i filmhuset Studio 114, för att lära känna varandra. Under träffen går vi igenom upplägget för skrivcirkeln samt lägger grunden för den responsmodell som kommer att användas under framtida träffar.

Torsdag 17 oktober klockan 17.00–19.30, Digital träff

Gruppen träffas digitalt via Teams för att ge respons på två av gruppmedlemmarnas texter. Under träffen finns en handledare med som kommer stötta med struktur och att det ska bli ett så givande responssamtal som möjligt.

Torsdag 7 november klockan 17.00–19.30, Digital träff

Gruppen träffas digitalt via Teams för att ge respons på två av gruppmedlemmarnas texter. Under träffen finns en handledare med som kommer stötta med struktur och att det ska bli ett så givande responssamtal som möjligt.

Tisdag 3 december kl. 17.30–21.00

Reading på Teater Halland i Varberg

Se din skrivna scen, eller någon annans, förvandlas till talade ord och gestaltning på scen med hjälp av Teater Hallands professionella skådespelare. Tillfället ska väcka reflektioner kring hur en uppläsning av text, eller improvisation och gestaltning, kan påverka skrivandeprocessen.

Torsdag 12 december klockan 17.00–19.30, Digital träff

Gruppen träffas digitalt via Teams för att ge respons på två av gruppmedlemmarnas texter. Under träffen finns en handledare med som kommer stötta med struktur och att det ska bli ett så givande responssamtal som möjligt.

Röster från tidigare deltagare

Det blev starten för att komma ut från mitt eget skapande i ”köket” till ett professionellt sammanhang igen. Jag arbetade med teater och dans tidigare och ville lära mig om manus. Att få möta andra vuxna människor som skriver på filmmanus eller som är nybörjare på det, som jag var, gav mig glädje. Samtalen och återkopplingarna på våra olika projekt gjorde att jag kände mig inspirerad att fortsätta mitt skapande. Framför allt har det gett mig ett filmsammanhang, roliga möten med andra kreativa människor i flera olika workshops om filmens verktyg och mersmak att fortsätta berätta.” /Ann-Marie Sallén

Så fantastiskt roligt och inspirerande manuscirklarna har varit. Kunde aldrig tro att det skulle leda till ett färdigt kortfilmsmanus där inspelning snart äger rum och ett påbörjat långfilmsmanus med redan stort intresse och engagemang från flera aktörer. Det var magiskt att få se sitt manus bli uppspelat av Teater Halland och så spännande att få pitcha sin filmidé för publik och experter i filmbranschen. Men sist men inte minst så roligt att få lära känna andra som tycker det är roligt att skriva manus. Supernöjd med manuscirkeln!” /Carina Bengtsson

Kontakt

Om du vill veta mer eller har frågor, kontakta:

Anna Öst, projektledare, e-post: anna.ost@regionhalland.se

Senast ändrad: