Webbplatser

Webbplatser ikon

Barntandvård

Du har fri tandvård till och med det år du fyller 23. Här får du tips och råd om tänders utveckling, behandlingar och annat som har med din mun och tänder att göra.

För oss på Folktandvården Halland är ditt barns behov och välbefinnande alltid i fokus. Vi har hjälpt barn och ungdomar i Halland med tandvård i över 80 år och har ett stort kunnande kring barns tänder. På våra kliniker arbetar tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor tillsammans för att ge ditt barn bästa möjliga munhälsa.

Regelbundna undersökningar

Första kontakten med oss sker vid ett års ålder för en munhälsokontroll, där vi ger dig tips om hur du kan ta hand om ditt barns tänder på bästa sätt. Redan innan dess har även BVC varit i kontakt med er och pratat om munhälsa. BVC och folktandvården har ett samarbete och jobbar tillsammans för en frisk munhälsa.

Ditt barn erbjuds att komma på undersökning hos oss minst vartannat år. Det är barnets individuella behov som avgör hur ofta barnet ska komma till oss. I allmänhet har barn i Sverige så bra tänder att det räcker att komma vartannat år, men en del barn och ungdomar har större behov av tandvård och kallas därför oftare. Alla barn och ungdomar får automatiskt en kallelse när det är dags att besöka oss.

Specialisttandvård för barn och unga

Allmäntandvården jobbar nära specialisttandvården. Vi jobbar tillsammans med de barn och unga som har speciella behov eller där behandlingssvårigheter finns. Tandvårdsrädsla, olika sjukdomar eller funktionsvariationer jobbar vi dagligen med och vid behov skickar vi remiss till barntandläkarspecialisterna.

Mjölktänder och vuxentänder

Vi får två uppsättningar tänder. De första kallas mjölktänder sedan kommer vuxentänderna, som även kallas permanenta tänder. När de permanenta tänderna utvecklas trycker de på mjölktänderna så att deras rötter försvinner. Till slut sitter mjölktanden bara fast i tandköttet och faller lätt bort. Allt eftersom mjölktänderna lossnar kommer de nya, permanenta tänderna fram.

Ibland kan tänderna komma lite snett och med stora mellanrum, men det rättar till sig allt eftersom det kommer fler tänder och är ingenting att oroa sig för.

Bilden visar i vilken ålder som de olika tänderna tittar fram i barnets mun.

Mat och dryck

Tänderna behöver vila mellan varje måltid, de behöver ett par timmars paus från både mat och dryck. Därför är det bra om ditt barn undviker att småäta. Då hinner saliven göra sitt jobb och neutralisera de frätande syror som bildas i munnen när vi äter eller dricker någonting annat än vatten. Är ditt barn törstigt är alltid vatten det bästa för tänderna.

Sötsaker

Söt dryck, juice eller mjölk ökar liksom godis och andra sötsaker risken för hål i tänderna. Det gäller särskilt under natten, eftersom salivproduktionen är lägre när vi sover. Det bästa är att dricka och äta söta livsmedel bara en gång i veckan och vid ett och samma tillfälle, då sker ingen skada i munnen.

Tandborstning

Borsta tänderna två gånger per dag. Efter frukosten och
efter sista målet innan barnet ska sova. Borsta med en liten klick
fluoridtandkräm från det att första tanden tittar fram.

Om det händer en olycka

Om barnet slår i sina tänder och mun kontakta oss gärna digitalt först, för en första bedömning och rådgivning om du behöver komma in akut eller inte. Till digitalt vårdmöte. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rådgör gärna med oss om:

  • Det blöder i munnen
  • Det ser svullet ut
  • Någon tand är lös
  • En tand blir missfärgad

Senast ändrad: