Sam vill se en öppnare halländsk spelkultur

Allt fler ägnar sig åt spelande av olika slag. Spelvärlden växer rekordsnabbt i Sverige och Halland. Då är det viktigt att alla känner sig välkomna och hemma i de olika sammanhang där spelare möts. Det är en av grundtankarna i satsningen Det spelar roll Halland som startade i höstas, med stöd av Region Halland.

Sam Bäfvenberg delar med van hand ut spelkorten och synar sedan sina egna.
– Jag gillar sällskapsspel där jag, samtidigt som jag försöker lyckas själv, får möjlighet att sabba för motståndarna, säger Sam och skrattar.

Annars är det kanske det gamla Nintendo 64-spelet som fått mest av Sams uppmärksamhet.

– Jag hade bara två titlar när jag växte upp – Mario Kart och Super Smash Bros, så jag har blivit ganska bra på dem. Nu tillhör också Zelda mina favorispel.

Sam Bäfvenberg är en av två föreningskonsulenter i den snabbt växande paraplyorganisationen Sverok Väst, som samlar, sprider och utvecklar spelhobbyn i Västra Götalandsregionen och Region Halland. 2015 hade Sverok Väst 205 föreningar med sammanlagt 810 medlemmar i Halland. Totalt i Sverige har Sverok över 100 000 medlemmar.

E-sport exploderar
E-sport är tävlandet i olika datorspel, Counter-Strike, Hearthstone eller League of Legends för att nämna några, och den del av Sveroks verksamhet som växer snabbast.

– Det är något som hela tiden blir större och större och som får mer och mer uppmärksamhet. E-sport är i dag den sport som har flest följare på nätet. Och prissummorna i de största tävlingarna handlar om mångmiljonbelopp.

Medlemmarna och föreningarna i Sverok sysslar med allt möjligt som har med spel att göra. Det kan handla om att återskapa miljöer från andra tidsåldrar eller världar genom så kallade lajv, om att ordna konvent på olika teman eller stora spelträffar, lan, eller att samlas runt ett mer traditionellt brädspel. Och så naturligtvis spel i datorer, mobiler och läsplattor.

Umgås flitigt digitalt
– Vi har många föreningar som helt och hållet finns i den digitala världen. Medlemmarna umgås flitigt över nätet och har till och med sina årsmöten digitalt. Men de kanske aldrig har träffats öga mot öga.

Spelvärlden håller mer än tidigare på att plockas upp i andra kultursammanhang. Musik från kända digitala spel framförs till exempel på scenen av symfoniorkestrar och kända operasångare.

– Vi ser också hur lajv, där människor lever sig in i andra tidsåldrar, sätter fokus på kulturarv och hemslöjd när till exempel gamla kläder och redskap ska återskapas och de bygger hus med teknik från förr.
Med stöd från Region Halland driver Sverok Väst nu ett projekt som heter Det spelar roll Halland.

Alla ska känna sig hemma
– Det handlar om att öka mångfalden inom spelkulturen i Halland, berättar Sam. Du ska känna dig välkommen och hemma i olika spelsammanhang vem du än är. Det ska inte spela någon roll var du är född, vilket kön du har eller om du har någon normbrytande funktionsvariation.

– Vi vill belysa och ifrågasätta de normer som finns i vår egen organisation och i spelkulturen.

Projektet har sina rötter i en satsning på likabehandling som startade inom Sverok Väst för några år sedan.

– Nu kan vi ta det vidare och fokusera särskilt på spelvärlden i Halland genom utbildningar och olika aktiviteter. Det kan till exempel vara genom arrangemang riktade mot vissa målgrupper.

Normer som kan hindra
Spelvärlden är stor och det finns en hel del normer som kan vara hindrande, berättar Sam. Och en del spel kan vara fulla av stereotypa bilder.

– Men det finns också motsatsen. I det jättepopulära spelet The Sims till exempel är det helt okej med samkönade relationer och i nya versioner är alla olika attribut tillgängliga för karaktärer av alla kön. För många kan det vara ett bra sätt att själv testa att bryta normer.

Projektet vill underlätta för alla att känna sig välkomna och inkluderade. Det kan handla om att hitta spel som du kan vara med i även om du inte ser, eller att lyfta fram språkneutrala spel som går att spela även om du inte kan svenska. Eller att ordna möten med e-sport bara för tjejer.

– Det blir en möjlighet för tjejer att kunna spela i en trygg miljö utan att bli bedömda utifrån sitt kön. Att bara kunna ha roligt och köra…

Rolig och kreativ miljö
Hur är det då att arbeta med likabehandling i spelvärlden?

– Jag har tidigare varit engagerad på andra områden, till exempel asyl- och hbtq-frågor, och är positivt överraskad, säger Sam som varit föreningskonsulent i Sverok Väst sedan i februari.

– Jag tycker att det är en väldigt rolig miljö här i Sverok med massor av engagerade människor som verkligen vill prata om de här frågorna. Folk är otroligt bra på att prata om normer på ett kreativt sätt och göra det till en kul grej.

Projektet Det spelar roll Halland #detspelarroll pågår fram till augusti 2017.

God jul med brädspel

Sam Bäfvenberg tipsar här om fem bra brädspel inför lediga dagar i jul:

Carcassonne: I detta strategispel skapar var och en sitt landskap med vägar, städer, borgar och kloster i en medeltida värld.

Codenames: Det är ett roligt spel i spionmiljö. Det handlar om att få de andra i ditt lag att associera till rätt ord.

Mysterium: Ett fint, bildbaserat spel där utmaningen är att lösa en mordgåta genom att associera fram ledtrådar med hjälp av bilder.

Dixit: Detta spel bygger också på att associera med utgångspunkt från bilder. Det handlar om drömmar, och det brukar bli mycket fina berättelser runt spelbordet.

Spank the monkey: Här ska du bygga ett skrottorn för att komma åt en retsam apa. Samtidigt som du bygger ditt torn försöker du förstöra för andra.


#Hallandväxer

Halland ska bli en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region. Det är målet för den halländska Tillväxtstrategin och för Region Hallands arbete att, tillsammans med många andra, utveckla vår region. Det vi berättar om ovan är ett av många exempel från det arbetet. Visionen är att Halland ska vara den bästa livsplatsen.

Elektronen är en populär mötesplats i Kungsbacka, bland annat för spelintresserade. Spelvärlden är stor och snabbt växande och det är viktigt att alla kan känna igen sig och känna sig välkomna, menar Sam Bäfvenberg, Sverok Väst, som leder projektet Det spelar roll Halland.