Nöje går före nytta i Parkinson-dansen

– Det räcker med att det är roligt. Man måste ta vara på det roliga i livet… Det säger Gunvor Gardahl från Halmstad. Varje tisdagseftermiddag dansar hon tillsammans med andra personer med Parkinsons sjukdom. – Det här får mig att röra kroppen på ett nytt sätt, och jag gör rörelser som jag inte trodde att jag kunde.

Hugo Tham och 2 deltagare från dansen
När Hugo Tham utvecklar dans för olika grupper vill han inte i första hand prata om nyttoaspekterna. Alla har rätt att uppleva konstformen – det är dans för dansens egen skull, menar han. Nyttan kommer som grädde på moset.

Hugo Tham är kulturutvecklare på Region Halland. Med erfarenheterna från ett långt yrkesliv som dansare utvecklar han nu dans för Parkinson-sjuka i Halland, i samarbete med Folkuniversitetet.

Amerikansk metod

– Vår dans bygger på en metod som utvecklats med dansare vid Mark Morris Dance Company i Brooklyn i New York, tillsammans med personer som har Parkinsons sjukdom, berättar han. Forskningen visar att deltagarna inspireras extra mycket av de rörelser en professionell dansare gör, och att det är ett utmärkt komplement till sjukgymnastik.

Det handlar om att alla ska få tillgång till dansen som konstform, menar Hugo:

– Det är en demokratisk rättighet. Du ska kunna ringa till ett studieförbund och fråga efter en danskurs och säga ”jo, förresten har jag Parkinson”. Och då ska de kunna svara att ”vi har en specialkurs här för dig…”

Det finns minst 170 personer i Halland som har diagnosen Parkinsons sjukdom, kanske är det fler. Det är en sjukdom där rörligheten gradvis försämras – olika snabbt för olika personer. Dans speciellt för personer med Parkinson finns i dag i Halmstad och Varberg.

När vi hälsar på gruppen i Halmstad är det tolv dansare på plats.

– I Storstockholm är de 14, konstaterar Hugo nöjt och pratar med gruppen om hur han ser på skillnaden mellan gymnastik och den dans de ägnar sig åt.

– Det handlar om känslan för musiken när ni rör er nu. Det är jättestor skillnad mot när vi började. Det är den känslan som gör det här till något annat än gymnastik…

Sittande och stående dans

– Parkinson-dansen har slagit väldigt väl ut, säger Hugo Tham. Deltagarna är så glada för att det finns en dans som passar dem. Vi dansar sittande och stående och det handlar om att njuta av musiken, rörelsen och fantasin. Nyttoaspekten kommer i andra hand.

– De säger till mig att de har så mycket sjukgymnastik och terapi men att dansen här är något annat. De får göra något där de glömmer bort sin sjukdom. Hos mig är de inte Parkinson-sjuka – de är dansare.

För Gunvor och hennes man Bo är dansen med Hugo varje vecka viktig. Bo har inte Parkinson, men väl andra krämpor, och han uppskattar de mjuka rörelserna. Gunvor har haft sjukdomen sedan 2009.

Känna sig elegant

– Jag går på vattengympa och aktiverar mig på många sätt, berättar Gunvor. Det här är annorlunda. Musiken gör så mycket – man kan röra sig på nya sätt och känna sig elegant i rörelserna.

– Jag känner att jag sträcker på min kropp här. Annars är det lätt att man som Parkinson-sjuk går framåtlutad och sjunker ihop men efter dansen här känns det som om jag har ett lod rakt genom kroppen. Det är härligt.

Sjukdomen gör att dagsformen varierar för Gunvor.

– Jag försöker vara med så gott det går även om jag har en lite sämre dag. Ibland får jag fuska lite, och om jag blir yr sätter jag mig ner en stund.

Gunvor och Bo har bara lovord att säga om Hugo Thams sätt att leda danserna:

Lättsamt, men med pondus

– Jag tycker han är fantastisk. Han har sådan pondus men är ändå lättsam och positiv. Han är så bra på att lura oss att göra nya saker. Han får mig att sträcka på mig och göra rörelser jag inte trodde att jag kunde klara av.

– Vi jobbar med ett ”följa John-system”, berättar Hugo Tham. Jag gör rörelser till musiken och mina dansare ”följer” mig. Jag vill att de ska gå in i musiken och uppleva den med hela sin kropp och i sina rörelser. När man är sjuk är det kanske extra viktigt att få må bra i ”nuet”.

Bild på Gunvor och Bo Gardahl från Halmstad
För Gunvor och Bo Gardahl från Halmstad är Parkinson-dansen en viktig stund i veckan.