Högst på önskelistan: Snabb uppkoppling

Konkurrensen om utförsåkarna är stenhård. För att Jesper Malmquist och hans medarbetare på Vallåsen Ski Resort ska kunna locka ännu fler skidsugna till backarna på Hallandsås står en snabb uppkoppling med omvärlden allra högst upp på önskelistan. Därför applåderar skidföretaget Region Hallands nya samarbete kring fiberutbyggnad på landsbygden.

När backarna är vita och täckta med konstsnö har Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen, runt 125 personer på lönelistan. Med den efterlängtade fiberuppkopplingen ser han stora möjligheter att utveckla anläggningen ännu mer.

Jesper Malmquist har ett långt förflutet inom skidbranschen. I 13 år jobbade han i Branäs i Värmland och han kan nu se tillbaka på två säsonger som platschef för Vallåsen.

– Jag har världens bästa jobb! Jag älskar skidåkning och att tillsammans med ett gott gäng medarbetare få ta hand om och ge en massa glada skidåkare den bästa upplevelsen i backarna är jätteroligt.

Bra på att göra snö

Vallåsens är, trots sitt sydliga läge, en av Sveriges 15 största anläggningar. En bra säsong har man runt 70 öppetdagar och tar emot 65 000 besökare som åker i de många backarna nerför Hallandsås.

– Vi är bra på att göra snö och har satsat stort på våra konstsnöanläggningar som är bland de modernaste i Sverige, säger Jesper Malmquist. Får vi bara några dygn med hyfsade minusgrader så kan vi öppna backarna och dra igång. I fjol hade vi öppet fram till påsk och stängde samtidigt som golfbanorna öppnade…

De typiska besökarna kommer från Skåne, Halland och Danmark, från Köpenhamn och norrut. Besökarna är i alla åldrar med en tyngdpunkt på familjer och skolklasser.

Många säsongsarbeten

Vallåsen är, under säsongen, en betydande arbetsgivare. Runt 125 personer finns på lönelistan och en bra skiddag jobbar ett 60-tal medarbetare med allt från att sköta snö och liftar, till kassa, skidskola, restaurang och säkerhet.

Att få snö i backen är förstås det viktigaste. Sedan gäller det att locka besökarna just till Vallåsen. Där är snabb uppkoppling med omvärlden avgörande.

– Sociala medier och webben är vår i särklass viktigaste kanal för marknadsföring.  Att våra besökare ska kunna vara uppkopplade och visa hur de har det hos oss är jätteviktigt.

Bättre upplevelse med fiber

– Med en snabb uppkoppling kan vi också göra besöket här så mycket bättre och smidigare, med minskade kötider, säger Jesper och berättar om mobilbokningar av skidpass, skidor och skidskola, bättre kassahantering och administration och möjligheter för de franska snökanonleverantörerna att serva anläggningen på distans. Tekniken finns redan på koncernens andra anläggningar. Det är bara bredbandet som saknas.

– Helt skulle vi vilja ha fiber i går. Jag har jobbat aktivt för det här sedan min första dag här på Vallåsen och jag är jätteglad att det genom regionens satsning nu kan bli verklighet. Det här är det enskilt viktigaste som regionen kan göra för vårt företag.


– Jag är helt säker på att bredbandet kommer göra att vi kan växa ytterligare och locka fler besökare och ju fler besökare som kommer hit, desto fler kan vi anställa…

Strategin blir verklighet

Som första region i landet har Halland nu upphandlat ett samarbete med företaget IP Only som ska bygga ut fibernätet på landsbygden. Tillsammans med den utbyggnad som på olika sätt redan pågår i de mer tätbefolkade delarna av Halland ska detta ge en bra täckning.

– Det här är en del i förverkligandet av den nya, halländska bredbandsstrategin, säger Ellinore Svan, utvecklare på Region Hallands avdelning för infrastruktur.

– Att ha tillgång till stabilt och snabbt bredband är en förutsättning för att hela Halland ska vara den bästa livsplatsen. Det kommer ge bättre möjligheter att leva och bo och ta del av samhällsservice av olika slag, kanske jobba hemifrån mera eller driva företag på landsbygden, säger Ellinore Svan.

– Det känns fantastiskt att vi nu, genom avtalet om utbyggnad på landsbygden, kan digitalisera hela Halland.

#Hallandväxer

Halland ska bli en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region. Det är målet för den halländska Tillväxtstrategin och för Region Hallands arbete att, tillsammans med många andra, utveckla vår region. Det vi berättar om ovan är ett av många exempel från det arbetet. Visionen är att Halland ska vara den bästa livsplatsen.