Anpassning och tillgänglighet

All information och alla tjänster som publiceras på Region Hallands webbplats ska vara tillgänglig och användbar för alla besökare, oavsett om de har något funktionshinder och oavsett vilken webbläsare eller vilket operativsystem de använder. Rekommenderade webbläsare finns dock för att få den bästa upplevelsen av webbplatsen.

Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra tillgängligheten på Region Hallands webbplats. Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar, så att vi på bästa sätt kan åtgärda eventuella problem.

Nedan följer en rad tips som hjälper dig använda Region Hallands webbplats på det sätt du själv föredrar.

Utskrift

Region Hallands webbplats anpassar automatiskt sidor för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På vissa sidor finns även en länk för att skriva ut den aktuella sidan.

Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Ändra textstorlek, färger och kontraster

Region Hallands webbplats använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Webbplatsen är även byggd för att kunna nyttja olika webbläsares inställningar för färger och kontraster. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorlek, färger och kontraster. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla, men så här gör man i de som är vanligast just nu:

  • Internet Explorer version 10 och nyare
  • Firefox
  • Safari

Övriga webbläsare

I de flesta andra webbläsare går det att förändra textstorleken eller förstora hela sidan på liknande sätt. Om du är osäker på hur man gör bör information om det finnas i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Nya fönster

På Region Hallands webbplats öppnas alla länkar till externa webbplatser i ett nytt fönster. Länkar inom webbplatsen öppnas alltid i samma fönster.

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik". Du kan även hålla nere en tangent samtidigt som du klickar på en länk för att öppna den i ett nytt fönster eller flik. Vilken tangent det är varierar mellan webbläsare och operativsystem, men det vanligaste är Ctrl i Windows och Cmd (Äpple) i Mac OS X.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Genvägar

Om man navigerar med hjälp av tangentbordet, använder en mobiltelefon eller en skärmläsare kan det vara besvärligt att behöva "tabba" sig förbi en mängd länkar innan man kommer till sidans huvudinnehåll. Därför finns först på varje sida en länk som gör det möjligt att hoppa förbi menyer och annat och komma direkt till huvudinnehållet. Länken visas när man börjar tabba in på sidan.

Uppläsning

Som stöd för personer som har till exempel läs- och skrivsvårigheter – eller helt enkelt hellre lyssnar än läser – finns en funktion för att få webbplatsens innehåll uppläst. Funktionen aktiverar du med hjälp av länken ”Lyssna på sidan” som finns på många av webbplatsens sidor. Samtidigt som funktionen läser sidans innehåll markeras orden som läses upp, så att du lättare kan följa med.

Mobila enheter

Region Hallands webbplats är responsiv så den anpassar sig automatiskt för att fungera bättre med moderna mobila enheter med pekskärmar, såsom iPhone och Android-telefoner. 

Krav på webbläsare

Vår målsättning är att webbplatsen ska fungera, oavsett vilken webbläsare du använder, under förutsättning att den stödjer aktuella rekommendationer och standarder, och ingen webbläsare utestängs medvetet från webbplatsen. Om din webbläsare saknar eller har otillräckligt stöd för CSS eller JavaScript kommer du att få ett avskalat utseende och i vissa fall begränsad funktionalitet, men du ska fortfarande kunna navigera på webbplatsen och ta del av innehållet. Detta gäller till exempel Internet Explorer 6 eller tidigare. Om du använder denna webbläsare rekommenderar vi att du uppgraderar Internet Explorer till en senare version.