Halland i Almedalen 2018

Det är för tredje året i rad som Halland bidrar i samhällsdiskussionerna under Almedalsveckan.

Halland i Almedalen 2018 är ett samarrangemang mellan alla halländska kommuner och Region Halland.

Onsdagen 4 juli arrangerar Halland i Almedalen en dag för att lyfta frågan om utmaningar och möjligheter för att demokratin ska överleva framtiden.

Under temat Samhällsbygge pågår - med nya perspektiv och på nya arenor och genom teater och panel- och publiksamtal belyser Halland i Almedalen demokratiutveckling i tre evenemang.Dagen avslutas med ett kvällsmingel där det bjuds på halländsk meny.De två första evenemangen inleds med att Teater Halland ger en scenkonstperformance av "Presskonferensen", som är baserad på nobelpristagaren Harold Pinters satiriska pjäs.

Halland i Almedalen hålls den 4 juli på Sjöbergs bakgård, Strandgatan 18 i Visby, med start kl. 13. 45, kl. 15.15 och med ett avslutande kvällsmingel kl. 18. Moderator: Johan Wester

-          Demokratin är ett fundament i vårt gemensamma samhällsbygge men det betyder inte att demokratin kan tas för given. Allteftersom samhället och vår omvärld förändras så behöver också demokratin utvecklas för att möta framtiden.  Halland i Almedalen lyfter frågan om nya sätt att förstå demokratin, att öka kunskapen om de demokratiska värdena och om samhällets förmåga att skapa nya arenor för demokratiskt medskapande, säger Mikaela Waltersson (M) regionstyrelsens ordförande, Region Halland.

-          Att Halland lyfter frågan om demokratiutveckling betyder att vi tycker att det viktigt att bredda samtalen och reflektionerna om demokratin. Demokratin är vårt redskap för att slå vakt om folkstyret, rättsstaten och de mänskliga fri- och rättigheterna. Demokratin är en våra viktigaste framtidsfrågor och vårt gemensamma ansvar, säger Elisabet Babic (M) kommunstyrelsens ordförande, Laholms kommun.

-          Det känns så spännande att Halland väljer att fokusera på kultur och demokrati i Almedalen i år. Vi är stolta över att presentera föreställningen ”Presskonferensen” i den politiska diskussionens mittpunkt och hoppas att den genererar intressanta samtal, säger Anna Sjövall, regissör och konstnärlig ledare för Teater Halland.

Halland i Almedalen, evenemang 4 juli
1. Äga eller ägd, hur överlever demokratin framtiden?
2. Demokratiska innovationer – nya arenor för medskapande
3. Vem tar ansvaret – ett samtal om inflytande och makt.
Samtalet övergår i ett kvällsmingel där det bjuds på halländska delikatesser!

 

Välkommen till Halland i Almedalen och följ oss på Facebook, Twitter och Instagram
#hallandlyfterfrågan #demokrati #hallandialmedalen #hallandväxer #almedalen2018

Deltagare
Hallands kommuner
Politik
Elisabeth Babic, Laholm; Lovisa Aldrin, Halmstad; Marie-Louise Wernersson, Falkenberg; Anna Roos, Hylte; Ulrika Jörgensen, Kungsbacka.

Tjänstepersoner
Max Wehlin, Halmstad; Lars Fröding, Falkenberg; Carl Bartler och Kristina Taremark, Varberg;
Lena Salomonsson, Kungsbacka.

Region Halland
Politik
Mikaela Waltersson, Dag Hultefors, Liselott Bensköld Olsson, Per Stané Persson

Tjänstepersoner
Jörgen Preuss, Nina Mårtensson, Johanna Wiechel Steier, Ulrika Bertilsson, Måns Arnrup, Ingela Richardson, Linus Engdahl, Karin Lönroth

Teater Halland
Anna Sjövall Berglund, Helene Lofjärd, Jesper Gester, Anna Carin Henricsson

 

Hela programmet finns på www.regionhalland.se/almedalen-2018.

För mer information och frågor om Halland i Almedalen, välkommen att kontakta Kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier
johanna.wiechel-steier@regionhalland.se
070-082 22 14