Invigning av utställningen Folktandvården 80 år

Idag på förmiddagen invigdes utställningen Folktandvården 80 år på tandvårskliniken City i Halmstad. För att uppmärksamma den utveckling som folktandvården genomgått de senaste åtta decennierna har regionens olika kliniker letat i gömmorna och samlat prylar, affischer, kläder och instrument från förr, för dagens patienter att titta på och reflektera över.

Bland utställningsföremålen finns en komplett tandsköterskeuniform, affischer, reklam, en gammal prislista, och mängder av olika instrument och verktyg; som till exempel en salivsugmed skruv som höll tungan borta, sårhake, spruta, kindhållare och ett berednings-kit för amalgamtillverkning.

Med på invigningen fanns, förutom klinikens medarbetare, områdeschef Gunnar Eriksson och pensionerade tandläkaren Bo Larsson. Bo Larsson hann jobba 40 år i folktandvården i Halland och när han minns tillbaka är det framförallt förändringen för barnen han lyfter fram.

-          När jag började jobba 1965 i Tvååker kunde det se förskräckligt ut i barns och ungdomarnas munnar. Karies med många hål i tänderna var vanligt och tandvården handlade mycket om att förhindra smärta, att laga och att dra ut tänder. Om någon sagt till oss då, att i framtiden kommer det att vara vanligt att en 20-åring inte har ett enda hål i tänderna, hade vi skrattat. Det var en omöjlig tanke då, säger Bo Larsson

Även områdeschef Gunnar Eriksson lyfte fram den positiva förbättringen av tandhälsan i Halland under sitt invigningstal.

-          Det är kombinationen av fluortandkräm, den regelbundna kontakten med tandvården och att vi alla numera borstar och sköter tänderna varje dag som gjort den stora skillnaden.

Utställningen är flyttbar och tanken är att den ska visas på fler ställen i regionen under hösten.

-          Intresserade kliniker behöver bara höra av sig, så ordnar vi det, säger Anna-Karin Nilsson, marknadsstrateg på Närsjukvården.

Invigningsbandet klipptes gemensamt av pensionär Bo Larsson och Josefin Carlsson, Folktandvården Citys yngsta tandläkare, 26 år.

Inbjuden press fotade och intervjuade och sedan firades med tårta.