Simon Crawford-Phillips fick Region Hallands kulturpris

Simon Crawford-Phillips är pianosolisten, kammarmusikern, dirigenten och årets mottagare av regionens kulturpris på 75 000 kronor.

Kulturpristagaren Simon Crawford-Philips framför Vindla String Quartet som underhöll vid prisutdelningen. Kvartetten består av Maria Bergström, violin, Caroline Karpinska, violin, Gerda Holmquist, cello, Elina Nygren, viola.

Simon Crawford-Philips utövar sitt hantverk på absolut högsta tänkbara konstnärliga nivå. Han gör karriär med en enastående bredd både som pianosolist, kammarmusiker, dirigent och som konstnärlig ledare för ett antal olika kammarmusikfestivaler. Att få med allt som Simon har gjort genom åren är omöjligt. Han har ett långt CV som visar hur han samarbetat med en uppsjö av framstående musiker.

Simon studerade vid Royal Academy of Music där han 2000 examinerades med “first class honours”. Han har senare kompletterat sin musikutbildning med en magisterexamen vid Guildhall School of Music and Drama. Till båda dessa välrenommerade skolor har han senare återvänt för att undervisa och han har också valts in som ”fellow” vid Royal Academy of Music. I dag har studerande på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet glädjen att ta del av hans undervisning.

Simon är sedan 2017 chefdirigent för Västerås Sinfonietta och har också dirigentuppdrag med bland annat English Chamber Orchestra, Dalasinfoniettan och Musica Vitae. Han framträder också som solist i orkestrar i hela Europa och som kammarmusiker tillsammans med världsartister såsom Ann Sofie von Otter, Håkan Hardenberger, Pekka Kuusisto, Malin Broman med flera. Han har framträtt på de allra största musikscenerna och till allas vår glädje finns också Simons musik förevigad i en lång rad skivinspelningar.

Som en del av - och också en av grundarna till - Kungsbacka Pianotrio, bidrar Simon ständigt till att lyfta Kungsbacka och därmed också Halland i ett globalt perspektiv. Trion, som är en ledande ensemble i sitt slag, medverkar återkommande i olika musikaliska sammanhang runtom i världen.

Förutom medverkan i Kungsbacka Pianotrio, är Simon också sedan dess start 2012, konstnärlig ledare för Change Music Festival, Hallands kammarmusikfestival som är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun, Varbergs kommun och Region Halland.  Festivalen håller en hög konstnärlig profil som låter hallänningen möta fantastiska musiker och artister från Sverige och världen under fyra dagar i augusti.

Fakta/kulturpriset
Region Halland delar årligen ut kulturpris till personer som gjort framstående insatser inom kulturlivet, och som har anknytning till Hallands län.
Violinisten Malin Broman som är medlem i Kungsbacka pianotrio (och Simons hustru) fick Regionens kulturpris 2001.