Ny film från Google uppmärksammar innovationsprojekt från Hälsoteknikcentrum Halland

Var tredje sekund insjuknar någon i en demenssjukdom. Idag, på internationella Alzheimerdagen, släpper Google en film om Hallandsprojektet Bike Around, en träningscykel där demenssjuka kan cykla med hjälp av Google Street View.

– Det är helt fantastiskt att projektet får så stor uppmärksamhet. Det är inte så lätt att skapa nya produkter för just demenssjuka så jag hoppas att den här filmen kan leda till att fler får chans att prova Bike Around, säger Anne Christine Hertz, projektledare för Bike Around och verksamhetsansvarig vid Hälsoteknikcentrum Halland.

Träningscykel stimulerar minnet

Bike Around är ett innovationsprojekt som uppmuntrar personer med demenssjukdom och personer med Alzheimers till fysisk och social aktivitet. Det är en träningscykel med en skärm framför där Google Street View projiceras. Aktiviteten väcker och stimulerar minnen, samtidigt som den höjer vård- och livskvaliteten hos användaren. Bike Around har utvecklats på Hälsoteknikcentrum Halland som är en gemensam innovationsarena för Högskolan i Halmstad, de halländska kommunerna och Region Halland.

Region Halland ser hälsoteknik som ett av sina styrkeområden. Verksamhetschef Ann-Mari Bartholdsson har följt projektet Bike Around sedan starten:

– Bike Around är ett fint exempel på utmaningsdriven innovation, där människor med svårigheter involverats i processen för att vi i grunden skall förstå deras situation. Det är också ett gott exempel på samverkan mellan offentlig och privat verksamhet som gör oss stolta i regionen, säger Ann-Mari Bartholdsson.

Länk till filmen

Tillsammans med filmen publicerar Google också ett blogginlägg (på engelska) skrivet av Anne-Christine Hertz: https://www.blog.google/products/maps/ride-remember-world-alzheimers-day/

”Jag har alltid sett digitalisering och teknik som en katalysator för att öppna världen, till alla människor, inte bara de tekniskt kunniga. Vi är glada att ha hittat ett sätt att sprida lycka till många människor som lever med demens eller till de som har en nära anhörig som drabbas.” – Anne-Christine Hertz

Kontakt

Anne-Christine Hertz, projektledare Bike Around, Hälsoteknikcentrum Halland

070-538 45 55 och anne-christine.hertz@hh.se

Ann-Mari Bartholdsson, verksamhetschef Regional utveckling, Region Halland

035-17 98 87 och ann-mari.bartholdsson@regionhalland.se

Om Hälsoteknikcentrum Halland

Hälsoteknikcentrum Halland vill genom samverkan mellan och inom akademi, näringsliv och offentlig sektor ytterligare utveckla Hallands särställning inom vården, stärka länets innovationskraft och bidra till en ökad tillväxt. Läs mer om verksamheten och om Bike Around på www.hh.se/hch