Mallas, Bellas och Gustavs mamma får Region Hallands kulturpris

Konstnären, illustratören och författaren Eva Eriksson tilldelades i dag Region Hallands kulturpris 2016 på 75 000 kronor under en ceremoni vid regionfullmäktiges sammanträde.

Motiveringen lyder:

Eva ErikssonEva Eriksson har genom sitt konstutövande gett barn och unga en självklar till- och ingång till konstnärlig upplevelse av högsta kvalitet. Genom illustrationer i många av de bästa barnböckerna som skapats har flera generationer barn – och deras föräldrar – fått en inblick i en värld där lekfullhet och perspektivförskjutningar paras med allvar och respekt för allas lika värde.

– Vilda bebin, Max, och Lilla syster Kanin är några av de särpräglade figurer som Eva Eriksson skapat, säger Mats Eriksson, regionstyrelsens ordförande. I ”Malla cyklar” känner vi igen miljöer från Evas födelsestad Halmstad. Där hittar vi både Norre Katts Park och Rotundan.

Eva Eriksson föddes i Halmstad 1949. Som 19-åring flyttade hon till Stockholm för att utbilda sig. Hon är utexaminerad både från Konstfacks textilutbildning samt dess teckningslärarlinje. Debuterade gjorde hon 1977 med ”Blåsjöbarna i Vilda Västern” (text: Björn Nordström och Jonas Sima) och under åren har hon medverkat i över 40 böcker. Hon har skrivit och illustrerat egna böcker – såsom böckerna om Bella och Gustav, ”Malla handlar” och ”Malla cyklar”, men hon har även arbetat tillsammans med en rad av Sveriges mest betydande barnboksförfattare, till exempel Barbro Lindgren, Ulf Nilsson, Ulf Stark, Eva Bexell och även vuxenförfattaren Gun-Britt Sundström. Hon har suttit i Svenska barnboksakademien på stol nummer 1 och tilldelats en lång rad priser, till exempel Elsa Beskow-plaketten, Astrid Lindgren-priset och Ottilia Adelborg-priset.

– Region Halland gratulerar varmt årets halländska kulturpristagare – Eva Eriksson, säger Mats Eriksson.

Fakta om priset

Region Halland delar årligen ut kulturpris till personer som gjort framstående insatser inom kulturlivet, och som har anknytning till Hallands län.  Genom priset vill Region Halland uppmärksamma konstnärlig kvalitet och förstärka konstnärlig skaparkraft.

Foto: Stefan Tell