Din hud är fantastisk – var rädd om den!

Denna vecka är det Euromelanomaweek och i samband med det uppmärksammar vi vikten av att vistas i solen på ett förnuftigt sätt.

Här är några tips på hur du kan skydda dig:

  • Se till att du inte bränner dig av solen
  • Ta siesta mitt på dagen då solens strålar är som starkast och håll dig i skuggan eller inomhus
  • Skydda huden med kläder
  • Använd solhatt och solglasögon
  • Använd solskydd med hög skyddsfaktor

Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen i Sverige. Antalet nya fall av hudcancer har under den senaste 20 årsperioden ökat kraftigt i Sverige. Ökningen har varit större i Halland jämfört med riket. Under perioden 1997-2014 var ökningen 40 procent och år 2014 dog 573 personer i hudcancer(varav 506 personer avled tillföljd av malignt melanom).

– Upp till 90 procent av all hudcancer orsakas av UV-exponering, så det gäller att alltid ta det försiktigt i solen, säger Eva Holstner, avdelningschef på hudkliniken vid Hallands sjukhus. Hudcancer kan drabba personer i alla åldrar. Det är vanligast hos personer över 50 år eller personer som utsatts för långvarig solexponering.

Om du misstänker att du har födelsemärken som behöver undersökas kan du kontakta en vårdcentral eller annan läkarmottagning.

Euromelanoma week är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer.

Läs mer på 1177 Vårdguiden om hur du kan vara smart i solen