Håller Halland måttet?

I veckan fyller Hallands sjukhus i Halmstad 100 år. Det har hänt mycket inom sjukvården under den tiden. Studera gärna fotografiet nedan från 1917 där samtliga 31 i personalen, inklusive maskinist, gårdskarl och eldare ryms på samma bild. I dag arbetar 2 117 personer på sjukhuset uppe på Galgberget. Det får mig att fundera på hur stora sjukhusen blir i framtiden.  Svaret har kanske vår nye sjukhuschef som intervjuas om framtidens vård i det här numret av Halland – bästa livsplatsen.

Apropå storlek så blir vi hallänningar allt kraftigare enligt en färsk rapport. Det är från hälsosynpunkt oroande. En som har tagit tag i problemet är glasstillverkaren Nicole Nuhn som med hjälp av vårdcentralen i Slöinge har fått kontroll på sin vikt. Nu siktar hon på att springa tjejmilen nästa år. Fysisk aktivetet är receptet bakom hennes framgång – och hårt arbete förstås. 

På tal om mått så funderar vi inför det här numret på om vi hallänningar är tillräckligt uppfinningsrika. Finns det prylar som är uppfunna här? Svaret är ja och i det här numret kan du läsa om några spännande halländska produkter under rubriken – ”Made in Halland”. 

Trevlig höst!
Catarina Dahlöf
regiondirektör