Teater Halland bjuder på klassiker och en rejäl kaffepaus

En föreställning med ”extra allt”. Det utlovar Teater Halland och ger sig i november ut på turné bland Hallands bygdegårdar.

Klädbyten. Vackra dräkter och en massa klädbyten kommer det att bli i pjäsen De förskräckliga konstaterar regissören Pelle Öhlund, skådespelaren Nina Jemth och kostymören och scenografen Karin Dahlström.

Bakgrunden till föreställningen De förskräckliga är att Teater Halland bjöd in till ett öppet repertoarråd där allmänheten, teaterföreningar och representanter för bygdegårdarna fick önska vad de ville se.

”Klassisk teater, att det ska vara roligt men också gripande – och vackra kostymer blev svaret.”

– Då ville vi ge dem det, allt i ett, berättar Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare för teatern.

Uppdraget att sätta samman en föreställning med utgångspunkt från dessa önskemål gick till regissören Pelle Öhlund och skådespelaren Nina Jemth.

RÖD TRÅD

– Vi har valt och vrakat bland en massa klassiska pjäser, allt från de gamla grekerna till mer nutida dramer. Vi har satt samman scener ur åtta verk, bland andra Romeo och Julia av Shakespeare, Den inbillade sjuke av Molière, Selma Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien och den modernare Vd av Stig Larsson, berättar Pelle Öhlund.

– Den röda tråden genom den här föreställningen är att det handlar om makt och intriger och lite mer speciellt om härskartekniker som kan se ut på många olika sätt. Det blir spännande och roligt och vi vill att föreställningen ska beröra, säger Nina Jemth.

Hon är en av de fyra skådespelarna som tillsammans gör inte mindre än 37 olika karaktärer. I föreställningen kommer hon att ha sällskap av Jesper Gester, Anna-Carin Henricsson och Petter Heldt.

De förskräckliga ska alltså gå på turné till olika bygdegårdar runt om i Halland. Det ska gå snabbt både att bygga upp och packa ihop scenografin, och den ska fungera i rum av olika storlek. Publiken kommer att sitta runt en vacker spelplats på fyra gånger fyra meter. Det har ställt alldeles speciella krav, berättar scenografen och kostymören Karin Dahlström.

– Det är en utmaning, och det gäller också att hitta bra lösningar för alla de klädbyten som ska ske när föreställningen förflyttar sig mellan olika tider och platser. Det kommer att bli en hel massa vackra kostymer.

INTIMT, NÄRA OCH TRYGGT

Det blir nära och intimt, och som en del av föreställningen vävs det in en rejäl kaffepaus.

– Men även om de sitter nära kommer vi inte att utsätta publiken för något obehagligt. De kan vara helt trygga, säger Nina Jemth.

Hela processen – att skapa en ny föreställning av de stora klassikerna – har varit väldigt rolig, tycker Pelle Öhlund:

– Det blir verkligen en föreställning med ”extra allt”. Skrivandet och hela processen har varit väldigt lustfylld. Det ska bli roligt att se hur vår publik tar emot den.

– Vi jobbar mycket med att på olika sätt närma oss vår publik. Vi vill att hallänningarna ska känna att vi är deras teater, säger Anna Sjövall.

• DE FÖRSKRÄCKLIGA har premiär den 23 november och spelas sedan, på olika platser, fram till slutet av januari.

Turné i bygdegårdar blir det för Teater Halland. En lätt flyttbar scenografi är en förutsättning. Skådespelaren Nina Jemth, scenografen Karin Dahlström och regissör Pelle Öhlund.