På väg mot en hållbar tillvaro

De lämnade en blomstrande innerestaurang och ett hektiskt liv i Köpenhamn, på jakt efter en lugnare tillvaro i samklang med naturen. De fann sin nya livsplats i skogarna runt Bohult i Hylte.

Stedsans. Familjen består av förutom Mette och Flemming av döttrarna Sif, elva år, Sally, sju år och minstingen Lulu som föddes i augusti. Foto: Fotograf Adde

 

Stedsans är ett danskt ord som betyder ungefär ”känsla för platsen”. Mette Helbæk och Flemming Hansen ville hitta en plats där de kunde leva ett gott liv tillsammans med sina barn – tillräckligt nära Köpenhamn men ändå mitt i den vilda naturen.

Mette har jobbat i många år som receptutvecklare och matskribent. Och Flemming lagar mat. Stedsans ØsterGRO var namnet på det populära ställe de drev tillsammans på ett tak i Köpenhamn. Deras nya skapelse – Stedsans in the Woods – är en mix av restaurang mitt i skogen och retreat med enkla hyttor och tält. – Vi har hittat en fantastisk plats, och vi vill att våra gäster verkligen ska få uppleva den fullt ut. Bada, gå barfota i skogen, äta god mat tillagad på de bästa råvarorna och sedan kanske vakna i gryningen precis invid en sjö där dimman lättar...

FÖRSTA NATTEN I EN SKOG

Årets sommarsäsong, som var den andra i ordningen, blev lyckad. Stedsans lockar gäster från när och fjärran – gamla stamkunder från parets tid i Köpenhamn och nya bekantskaper som hört talas om den annorlunda

restaurangen.

– Många av våra gäster har aldrig sovit i en skog tidigare. Det är fantastiskt att kunna erbjuda dem den upplevelsen, säger Flemming.

Det ligger många tankar om enkelhet och hållbarhet bakom Mettes och Flemmings satsning i Hylte. Volontärer kommer också från olika håll i världen för att hjälpa till att förverkliga drömmarna. Stedsans är en rörelse i ständig utveckling.

– Vi har hela tiden nya idéer, och våra gäster får vara medvetna om att det här aldrig är helt färdigt. Vi bygger precis som vi lagar mat – enkelt och okonstlat.

 

NÄRA OCH HÅLLBART

En grundtanke är närproducerat, en annan är ”det tredje klimatet”.

– Jag har tänkt mycket på hur fel det är att vi odlar på ett ställe och konsumerar på ett annat. Odlingsmarken utarmas och städerna där vi bor blir övergödda. Att leva närmare naturen och äta där vi odlar skulle lösa många miljöproblem, och den tanken vill vi sprida till våra gäster, säger Flemming.

Det tredje klimatet handlar om att vara ute så mycket som möjligt – även när man är inne. Restaurangen har tak av segelduk, glasväggar, så lite golv som möjligt och träd som skjuter upp här och var.

Samma tanke ligger bakom att Flemming och Mette skaffat sig två stora lador från Slöinge. Stommarna ska resas mitt i skogen, kläs med glas och skydda mot regn och vind men ändå kännas som utomhus. ”Glasladorna” ska bli plats för nästa restaurang och också kunna fungera som bostad. Det saknas inte idéer, som sagt…

Att paret tycker att de hittat rätt när de valde sin nya livsplats är inte att ta miste på. Utöver fastigheten i Bohult, där de har plats för odling och driver sin rörelse på sju hektar skog, har familjen ett hus i Unnaryd.

HYLTE ÄR HELT PERFEKT

– Halland och Hylte är helt perfekt för oss. Här kan man finna verkligt lugn, livet går lite långsammare, och det är nära till allt. I Unnaryd finns skola, BVC, affär och allt annat vi behöver. Alla hälsar på varandra och pratar i kassakön. Och om jag vill gå ut och plocka svamp är jag i skogen på några minuter, säger Mette.

– Vi är omgivna av goda råvaror. Skogen är full av bär, svampar och örter. Vi har nära till många bra odlare och uppfödare, vi får färsk fisk från Bolmen och från havet och kan köpa vildsvin av grannarna, säger Flemming.

Familjen består, utöver Mette och Flemming, av döttrarna Sif, elva år, Sally, sju, och minstingen Lulu som föddes i augusti.

– Det är underbart att ha barn här, mycket bättre än i Köpenhamn, menar Mette som ibland återvänder till den danska huvudstaden för att jobba eller träffa sina gamla vänner.

– Det är roligt i två, kanske tre, dagar men sedan måste jag tillbaka till lugnet och stillheten.

I VINTERIDE?

Vad gör de då under vintersäsongen, när restaurangen är stängd? Jo, då är det en hel del arbete med att förbereda inför kommande säsong: planera odlingarna, hitta personal, söka bygglov för nya satsningar och mycket annat.

– Jag brukar skriva artiklar och jobba med matstyling, bland annat för Ikea. Den första vintern på Bohult skrev jag min fjärde kokbok, berättar Mette.

– Det är också viktigt för oss att resa och få ny inspiration, säger Flemming som på vintern bland annat jobbar med tillfälliga ”pop-up-restauranger”, senast i San Fransisco, samt är ute och håller föredrag.