HALLAND + GESSLE = SANT

Hur ser hallänningarnas egna berättelser om kärlek ut? Det utforskar Teater Halland just nu och skapar musikalen Halland Love Stories. Per Gessles musik ska löpa som en röd tråd genom föreställningen som hämtar inspiration från hundratals olika berättelser.

Det här är en stor och unik satsning av Teater Halland, under ledning av nya teaterchefen Anna Sjövall.

– Vi är ju hallänningarnas egen teater och vi vill göra något som kan intressera alla, oavsett ålder, bakgrund eller var man bor, säger Anna Sjövall.

KÄRLEK FÖRENAR OSS

Kärleken, och vår längtan efter att vara älskade, är något som förenar oss. Idén föddes att skildra hallänningarnas egna berättelser om kärlek och att låta Per Gessles musik bli en bärande beståndsdel.

– Jag kontaktade Per och han gick igång på idén. Han är ju något av en lokalpatriot och han tyckte det var roligt att vi ville göra en halländsk musikal med hans musik.

Det känns oprövat att jobba med Gessles musik, tycker Tove Wiréen, en av skådespelarna som vi kommer att möta i föreställningen.

ORDEN FÅR NY MENING

– Jag tycker det är genialt att göra en musikal av musik och texter som bygdens store son har skrivit. Och det blir så spännande när man vänder och vrider på hans låtar och kombinerar dem med hallänningarnas egna upplevelser. Vi har till exempel testat att göra Sommartider i moll, säger Tove och spelar upp ett smakprov.

Ur datorn klingar den gamla välkända ”sommarplågan” på ett helt nytt sätt. Musiken är densamma, men tonart och tempo har ändrats. Långsamt och innerligt sjungs orden fram, och de får i ny musikalisk dräkt en annan tyngd.

– Vi ska använda Per Gessles musik på nya sätt och i nya sammanhang. Det är spännande att tillsammans fundera på vad som kan ha hänt just innan personen sjunger ”jag vill känna din kropp emot min” eller ”när vi två blir en”, säger Anna.

ATT LETA SPÅR AV KÄRLEK

Just nu samlas berättelser om kärlek in för fullt.

– Vi har varit ute för att leta på olika sätt, berättar Petter Heldt, en annan av skådespelarna. Vi pratade med frisörer, som vi tänkte var en yrkesgrupp som får ta del av många historier från sina kunder. När vi hade berättat om vårt projekt i lokalradion kom det direkt in nya historier. Vi planerar också att träffa Halmias spelare för att höra vad de har att säga. Kanske ett bussbolag, med anställda från olika delar av världen…

Målet är att få en hel massa historier om kärlek – både om den lyckliga kärleken och om uppbrott, svek och tillfällen då det gör ont att älska.

ALLMÄNT OCH PERSONLIGT

– Vi ska inte göra en dokumentär pjäs, men med inspiration från de historier vi får in ska vi skapa olika scener som vi tillsammans improviserar fram, säger Anna.

– Vår utmaning blir nog att få det att kännas personligt, samtidigt som det ska vara allmängiltigt, säger Petter.

Per Gessle kommer att bli inbjuden när repetitionerna drar igång i december.

– Det vore jätteroligt om han ville komma och ta del av vårt arbete, säger Anna.

Den 2 mars är det premiär för Halland Love Stories på Teater Hallands hemmascen i Varberg. Trettio föreställningar är planerade på olika platser i Halland och i grannregionerna, med finalföreställning i Halmstad.

POST-IT. Anna Sjöwall, Tove Wiréen och Petter Heldt vänder och vrider på kärlekens olika aspekter.

Vill du berätta om kärlek?

De som vill bidra med sina egna historier om kärlek kan göra det via Teater Hallands Facebook, e-posta till info@teaterhalland.se . Det går naturligtvis också att skicka ett brev anonymt till: Teater Halland, Box 58, 432 22 Varberg.

LOVE.  Så här kanske kärlek kan se ut? Eller på något helt annat sätt. I december börjar repetitionerna på allvar för Petter Heldt, Tove Wiréen och de andra skådespelarna i Halland Love Stories.