Anders passion är värd en mässa

Det Varbergsläkaren Anders Källgård inte vet om öar är definitivt inte värt att veta. På ”Halländsk bokmässa”på Varbergs stadsbibliotek i november kommer han att berätta om åtta ö-böcker på åtta minuter…

Anders Källgård kallar sig nesofil, vilket betyder öälskare. Och det är ingen överdrift. Han har besökt massor av öar runt om i världen och skrivit den första kartläggningen av alla Sveriges öar, bara för att nämna något. Hans passion för ”landmassor omflutna av vatten” är livslång och startade genom ett intresse för frimärken. Bland annat fångade färggranna frimärken från små söderhavsöar den unge Anders intresse.

MORAKNIVAR MOT FRIMÄRKEN

– Jag ville ha en ny serie från Pitcairn Island och skrev till öns postmästare. Efter ett år fick jag svar. Han kunde skicka mig frimärkena, men ville ha moraknivar istället…

Efter många år av brevkontakt och byteshandel åkte Anders till Pitcairn Island – en ö stor som Getterön och världens mest isolerade boplats. Många av de 59 invånarna är ättlingar till de sägenomspunna myteristerna på skeppet Bounty.

– Jag var där i tre månader – mellan två båtar – och studerade språket på ön. Resultatet blev boken Myteristernas ättlingar som kom ut 1986. En tjock bok med massor av bilder och en produktion som blev så dyr att bokförlaget gick i konkurs…

LÅNGT TILL AKUTEN

Anders har varit med och startat internationella sällskap för ö-älskare och han har skrivit om Sankt Helena, ön där Napoleon bodde sin sista tid, och världens minsta ö-land Nauru.

Ibland har han kunnat kombinera läkarjobbet med sin research och kärlek till öar. Som när han, tillsammans med familjen, reste tillbaka till Pitcairn Island 1996.

– Det var minst sagt annorlunda. Avståndet till ”akuten”, dit jag skickade en kvinna med blodpropp, var detsamma som från Sverige till Indien… Hennes sjukresa tog mer än sju dygn.

FLER ÖDE ÖAR

Boken Sveriges öar, rikt illustrerad av konstnären Johnny Ahlborg, kom till sedan Anders imponerats av ett liknande verk om alla öar i Skottland.

– Min avgränsning är att det ska ha funnits bofast befolkning någon gång efter 1900 och att det inte får finnas bro eller annan fast förbindelse. Räknar man på det viset har Sverige 1 271 öar varav 392 fortfarande är helårsbebodda.

Men det blir allt fler öar som överges och nu är obebodda. På många bor det i dag bara en eller två personer.

VIA TELEFON

I sitt senaste bokprojekt ska Anders berätta om Norges alla öar. Han besöker inte alla de öar han skriver om, men han har kontakt med alla på något sätt. I arbetet med Norges öar har han gjort 23 resor och just nu söker han människor på avlägsna öar via telefon. Det kan bli minnesvärda samtal.

– När jag skulle göra en uppföljning för nyutgåvan av Sveriges öar ringde jag en man på en liten ö i norra Sverige efter åtta år. ”Är det du igen?” var hans första kommentar…

VAD ÄR DET DÅ SOM ÄR SÅ SPECIELLT MED ÖAR?

– För mig ger känslan av att vara kringfluten en trygghet.

Det blir en överblickbarhet som jag gillar. Och jag har fått möta så många intressanta människor på mina resor. Berättelserna bubblar ur Anders. Han är en uppskattad föreläsare och ser fram emot höstens halländska bokmässa.

– Den ger en energiinjektion till litteraturen i Halland.

FRI ENTRÉ PÅ BOKMÄSSAN

Ett 50-tal utställare – författare och förlag – kommer att finnas med på denna den fjärde upplagan av ”Halländsk bokmässa”, berättar Anna Pia Åhslund, ordförande i Hallands författarsällskap.

– Alla har anknytning till Halland och de kommer att ha bokbord där de kan möta publiken. Vi kommer också att ha program från flera scener och särskilda aktiviteter för barn, som sagorum och barnteater.

– Det är viktigt att kunna träffas och möta publiken och att vi kan visa upp den stora mångfald som finns inom den halländska litteraturen. Publiken kommer att möta barn- och ungdomslitteratur, skönlitteratur och fackböcker om historia, hantverk och mycket annat.

Det är fri entré till Halländsk bokmässa som hålls lördagen den 25 november klockan 10–16 på Varbergs stadsbibliotek i Kulturhuset Komedianten. Mässan arrangeras av Hallands författarsällskap, Kultur i Halland, Varbergs stadsbibliotek och Halmstads stadsbibliotek.

SKÄRGÅRDSDOKTORN. Läkaryrket och passionen för öar har gått bra att kombinera. Här jobbar Anders som skärgårdsdoktor i Nordnorge. På en avlägsen ö norr om polcirkeln mötte han några barn. ”De hade tre frågor till mig: Hur gammal är du? Är du berömd? Har ni något som heter Ullared? (Foto: Privat)