Plats på scen för Sveriges roligaste – Annika Andersson

Ett oväntat telefonsamtal förändrade livet totalt för Annika Andersson. Nu – efter 20 år och otaliga framträdanden på scener och i tv – är hennes vänliga ansikte, jordnära röst och varma skratt något hela svenska folket känner igen, och Annika kallas ofta ”Sveriges roligaste kvinna”. I alla år har Falkenberg varit hennes mittpunkt och platsen där hon laddar och finner lugnet.

Foto: Magnus Andersson

När Annika Andersson berättar om sin uppväxt i västgötska Mårdaklev, på gränsen till Halland och Småland, doftar det av trygghet och kärlek. Hon berättar om hemsydda kläder och mjölk direkt från ladugården, om en by där alla känner alla, om gemenskapen på den lilla fotbollsplanen och om revyn.      Revyn som pappa Tore och hela familjen var engagerad i och där Annika redan som tioåring satt och förde protokoll och analyserade varför vissa skämt funkade och andra inte.

– Jag var också med på scenen två år, men det fanns ju aldrig i min föreställningsvärld att detta var något jag skulle kunna jobba med, säger hon.

     Livet rullade på och det var när Annika och maken Tomas hade flyttat till Falkenberg och väntade sitt tredje barn som telefonsamtalet kom.

 

ANNIKA HITTADE HEM

 Krister Classon och Stefan Gerhardsson hade fått för sig att sätta upp en fars på Vallarna och i den fanns det en liten roll som skulle passa den där ljusa tjejen de hade sett i Mårdaklevsrevyn för länge sedan.

– Jag tackade ja, men var livrädd ända fram till repetitionerna började, berättar Annika. Men sedan var det som att jag hade hittat hem. Att som 28-åring få upptäcka att det var det här jag hade längtat efter hela mitt liv var fantastiskt…

     I dag kan Annika se tillbaka på många populära roller och karaktärer, på farser och revyer och uppskattade framträdanden i tv.

      Hon har fått det prestigefyllda teaterpriset Guldmasken flera gånger. Det har varit mycket jobb. Ibland för mycket. Efter en särskilt hektisk period sade kroppen ifrån.

– Under två års tid sov jag inte mer än två timmar i stöten. Jag vaknade alltid trött, arg och missnöjd på morgonen.

     När Annika började se dubbelt och plötsligt glömde viktiga saker gick hon till läkaren som konstaterade att hon var utarbetad. Det blev en lång sjukskrivning och en mödosam väg tillbaka.

     Men nu har Annika Andersson lärt sig hitta balansen mellan arbete och fritid. Hon känner sig själv bättre och är nöjd med livet.

– Jag vet faktiskt inte vad som skulle kunna vara bättre…

 

DEBUT SOM MANUSFÖRFATTARE

 I höst spelar hon i #Revyn2.0 på Lisebergsteatern, tillsammans med Claes Månsson, Ola Forssmed, Jessica Heribertsson från Varberg och Mikael Riesebeck.

– För mig är revy den ultimata underhållningsformen. Man får jobba med sketcher och karaktärer och ha kul med musik. Det är lite friare i tanke och spel än att vara med i en fars där allt är så matematiskt uträknat. Där hänger allt ihop. I en revy kan man förändra och utveckla mer allt eftersom.

      Och den här gången har hon varit med och skrivit manus.

– Det är fantastiskt roligt. Att ha en idé, att bolla och utveckla den till en riktigt bra text. Jag jobbar med ett härligt gäng, vi stöttar och pushar varandra och det är en ynnest att ha fått vara med från ax till limpa.

 

TRIVS ALLRA BÄST PÅ SCENEN

Vad är bäst – att jobba med tv eller på scenen?

 – Det är jätteroligt att jobba med tv men när jag står på scenen har jag en annan kontroll över det jag levererar. Betalningen är omedelbar när det går hem och publiken gillar det jag gör, och lika hemskt om det inte funkar…

     I alla år har Falkenberg varit familjens fasta punkt, även om både Annika och Tomas har jobbat mycket på andra håll. Det är här hon har funnit lugnet, mitt i sin hektiska tillvaro. Här har hon gått på föräldramöten och varit fotbollsmorsa.

     Det är här huset har fyllts av barnen, deras kompisar och alla aktiviteter.

– Vid något tillfälle för tio, femton år sedan funderade vi på att flytta. Vi tittade på hus i Stockholm och i Göteborg, men kom sedan fram till att vi inte kan få det bättre än vi har det här, berättar hon. Så vi har verkligen gjort ett aktivt val att bo kvar.

Vad är det då som är så bra med Halland och Falkenberg?

 – Vi bor nära allt. Jag kan lätt gå ner till havet, men har samtidigt nära till skogen som jag är mycket förtjust i. Falkenberg ligger bra för oss som jobbar på annat håll. Det är bara en timme till Göteborg och man åker lätt ner till Malmö. Och ska jag längre är det ju jättesmidigt att flyga från Halmstad.

– Sedan är Halland ett jättefint län. Här finns allt vad vi behöver. Och Falkenberg har utvecklats mycket. Nu finns det ett stort utbud med restauranger, det som händer på Vallarna och Kålles teater för att bara nämna något.

 Vilken är platsen där hon trivs allra bäst? Svaret kommer blixtsnabbt:

 – Det är hemma! Där mår jag bäst, kan slappna av och ladda ny energi.

 

Kort om Annika Andersson
Foto: Bo Håkansson

Bor: Villa i Falkenberg sedan 1987.
Familj: Maken Tomas, ordförande i fotbollsklubben Gais, dotter och tre söner. Två utflugna barn och två som bor kvar hemma.
Favoritplatser: Vallarnas friluftsteater, Göstas café i Steninge, havet, skogen.
Intressen: Fotboll – Elfsborg är favoritlaget.
Övrigt: Är medlem i Långarydssläkten – Sveriges största kartlagda släkt.
Aktuell: Spelar #Revyn2.0 på Lisebergsteatern där hon också har medverkat som manusförfattare.

Foto: Bo Håkansson