Åk en rundtur på landet!

Hoppa på bussen och upptäck Varbergs vackra inland! Bokskogen står
där och väntar med sina vandringsleder och sjöar. En rad besöksmål erbjuder god mat, upplevelser och shopping.

Busstur. Mia Carlsson och Ulrika Rylin har arbetat intensivt med att utveckla Åkturen som ska göra det enklare att ta sig runt till allt det fantastiska som inlandet i Varbergs kommun har att erbjuda.

Den 1 maj drog den igång, Åkturen, som med två timmars mellanrum går en väl uttänkt runda till besöksmål och sevärdheter i Dagsåstrakten och Åkulla bokskogar.
– Två timmar är precis lagom för att hoppa av och  kanske äta något gott, uppleva en sevärdhet och sedan åka vidare för ett bad eller en promenad i skogen. Det här ger möjlighet till att kombinera en massa upplevelser i Varbergs inland, säger landsbygdssamordnare Ulrika Rylin som, tillsammans med Mia Carlsson på näringslivs- och destinationskontoret och Conradin Weindl på Länsstyrelsen i Halland, har utvecklat Åkturen.

ENKELT OCH GENIALT

Idén är lika enkel som genial och nns sedan många år i alla de stora städerna: Hoppa på och hoppa av bussen och hoppa på igen lite senare utan att lösa ny biljett.

– Biljetter kommer att säljas av Hallandstra ken.
De som har Hallandstra kens sommarkort eller må- nadsbiljett kan åka på dem och det kommer att nnas dygnsbiljetter som du kan åka så mycket du vill på under ett dygn, berättar Mia Carlsson.

Åkturen har kunnat startas som en del av ett tvåårigt utvecklingsprojekt där kommunen samverkar med länsstyrelsen, Hallandstra ken och besöksmålen längs med rutten. Från 1 maj fram till dess att skolorna slutar går bussen fyra turer varje lördag och söndag. Under

Vandringsstigar Hallandsleden

sommarlovet blir det turer alla dagar i veckan och sedan blir det åter helgturer september ut.

ANPASSA TURERNA?

– Det är svårt att veta i förväg hur många som kommer att åka de olika turerna. Vi kommer att utvärdera löpande och har möjlighet att minska eller öka antalet avgångar för att anpassa efterfrågan, säger Ulrika Rylin.

Turerna startar vid Varbergs station och är anpassade till Öresundstågets avgångar och ankomster. Det är också lätt att ta linjebussen från Ullared och ansluta till den nya bussturen.

– Vi tror att det här ska bli en bra service för alla som gästar Varberg utan att ha med sig bil. De kan nu enkelt ta sig till vårt fantastiska inland. Och så hoppas vi att Varbergsborna ska ta chansen att ”hemestra” på ett smidigt sätt. Det här passar ju perfekt för barnfamiljen eller killgänget som vill hitta på något annorlunda, menar Mia.

BUSS BRA FÖR MILJÖN

Ett syfte med den nya busslinjen är att göra inlandet mer lättillgängligt. Ett annat är att visa på bussen som ett miljövänligt alternativ till den egna bilen.

– Om vi kan få människor att upptäcka hur smidigt och bekvämt det är att åka kollektivt kommer det att ge