Halland – bästa livsplatsen november 2012

Kände du igen stenen i bildgåtan i förra numret av invånartidningen? Rätta svaret var Knystahall i Rydöbruk. Kanske är du en av vinnarna av biobiljetter?

Stenen Knystahall Rydöbruk

Knystahall i Rydöbruk är cirka 10 meter hög. Stenen markerar landskapsgränsen mellan Småland och Halland, men för längre sedan, mellan cirka 1050 och 1645 markerade den gränsen mellan Halland och Sverige.

Enligt sägnen har stenen kastats till sin plats av en jätte som var irriterad på traktens kyrkklockor. Stenen vänder sig varje gång den känner doften av nybakat bröd. Just nu är det full rotation, det bakas ju pepparkakor i varenda stuga ...

Vinnarna i tävlingen

1. Irené Ivarsson, Heberg

2. Inger Carlsson, Torup

3. Lisbeth Sturesson, Veddige

4. Annette Olsen, Kungsbacka

5. Thomas Johansson, Halmstad

Ett kuvert med två biobiljetter till varje vinnare kommer att skickas ut inom kort. Grattis!

Totalt skickade 194 hallänningar in svar på bildgåtan. Bland de felaktiga svaren förekom Klittastenen i Köinge och Bockastensbygget i Ysbytrakten flera gånger. Fanns det kanske fler arga jättar som har kastat sten på kyrkklockorna?

Fler bilder på Knystahall
Fotograf Magnus Andersson

Knystahall Rydöbruk

Stor sten

Om Halland - bästa livsplatsen
Region Hallands invånartidning kommer i alla hallänningars brevlådor.  Läs några utvalda artiklar ur senaste numret via länkarna till vänster. Eller bläddra i PDF:en längst ner på sidan!

Vill du beställa tidningen i pappersformat?

Vill du läsa tidigare nummer?