Tandvårdsavtal ger hela tänder och inga hål i plånboken

”Vad bra att det inte kostar något extra!” Det får tandläkaren Catharina Habinc och tandsköterskan Catarina Millesonofta höra när de hjälpt en patient med frisktandvårdsavtal med något större ingrepp.

På Folktandvården Kolla i Kungsbacka blir det allt fler patienter som har avtal om att få sin tandvård till en fast, förutbestämd kostnad. Folktandvården Halland erbjuder sedan många år frisktandvårdsavtal och hittills har var femte vuxen kund nappat.

– Det innebär att vi efter en undersökning erbjuder ett treårigt avtal som gör att kunden får full kontroll över sina tandvårdskostnader, berättar Catarina Milleson. Hur mycket avtalet kostar per år beror bland annat på i vilket skick tänderna är och en del andra faktorer. Den som har stor risk att behöva många behandlingar betalar mer än den som har väldigt friska tänder. Just nu marknadsförs den här möjligheten mer än tidigare.

– Vi tror att många fler skulle ha nytta av det här, säger Catharina Habinc. Avtalet gäller i hela Sverige, vilket gör att du kan få den vård du behöver av Folktandvården i hela landet.

Om du flyttar tar du med dig avtalet och kan direkt bli kund hos Folktandvården i din nya kommun. I avtalet ingår också råd om hur du på bästa sätt ska ta hand om dina tänder.

– Framför allt är frisktandvårdsavtalet perfekt för den som vill ha koll på sina tandvårdskostnader och slippa obehagliga överraskningar om man plötsligt skulle behöva många lagningar eller andra behandlingar, menar Catarina Milleson.

Avgiften för frisktandvården täcker bland annat regelbundna undersökningar och behandlingar som till exempel lagningar, rotfyllningar, att dra ut en tand eller sätta in en krona. Behandlingar som görs av estetiska skäl, tandreglering och så kallade bryggor ingår inte.