Patrik har bästa livsplatsen i fokus

Kan det finnas någon som har fotograferat Halland ur alla upptänkliga vinklar så mycket som Patrik Leonardsson?

Fabian (till vänster), min son,botaniserande bland vitsippor strax utanför vår tomtgräns i Möllegård. Har man det här märkliga yrket är det bra att ha naturen inpå knuten.

Krabbmete ute på Tyludden. Split-bild där kameran är i ett undervattenshus. Kruxet med denna typ av fotografering är att få balans i perspektivet då brytningen optiskt är annorlunda under ytan gentemot ovan. Därför är linans brytning genom vattenytan förskjuten bland annat.

 

 

Timmarna den halländska fotografen Patrik Leonardsson har tillbringat med kamera i hand är många. Otroligt många. Det har blivit en stor mängd bilder under årens lopp. Om det vittnar raden av alla böcker, utställningar och andra produktioner, som han har gett ut eller medverkat i. Men det var faktiskt ingen självklarhet att det var fotograf han skulle bli. Även om han redan som sjuåring sprang runt i Åled med sin Instamatic, så var det musiken och framförallt den elektroniska popmusiken han senare kom att ägna sig helhjärtat åt. Det var också musiken som vägledde Patrik till bilderna då han fick en systemkamera i sin hand inför en fotografering till ett skivomslag.

– Bilderna som jag sökt i musiken blev nu fotografiska, jag hade helt enkelt använt fel instrument, säger han med ett skratt.

HEMBYGDSFOTOGRAF PÅ ÄVENTYR

Det är i Halland som Patrik har tagit många av de fotografier som har blivit välkända, inte bara för hallänningarna. Även om hembygden fortfarande lockar med alla sina vackra och föränderliga motiv, så händer det numera att Patrik tar sin kamera och drar ut på äventyr även utanför Halland.

– Det hela började med att min vän och kollega, äventyrsfotografen Annette Seldén, frågade om jag ville hänga med till Röda havet och fotografera under vattnet för ett och ett halvt år sedan, berättar Patrik. Sedan dess har det blivit ett antal resor utanför Halland och Sveriges gränser.

På senare år har Patrik även börjat arbeta med så kallade splitbilder, där halva motivet är under vattenytan och halva ovanför.

– Jag behövde nya utmaningar i mitt fotograferande och det lockade mig att utforska motiv som gömmer sig under ytan.

HALLAND I HJÄRTAT

Men att det är i Halland Patrik hittat sina smultronställen är det ingen tvekan om. I lyriska ordalag beskriver han allt från de trolska skogarna på nordsidan av Virsehatt i Halmstad till den karga, ogästvänliga och vackra ön och fyrplatsen Nidingen i Kungsbacka eller ljuset över rapsfälten och slätterna i Laholm.

– Halland är ett Sverige i miniatyr, säger Patrik entusiastiskt. Vi har en otrolig bredd i vårt landskap och det finns så mycket vackert på nära håll. Det är bara fjällen vi får åka utanför Halland för att uppleva.

KÄRLEKEN TILL NATUREN

Naturen har alltid haft stor betydelse för Patrik och hans farmor brukade säga att han redan som liten hade en speciell blick för allt han såg omkring sig.

– I naturen finns så mycket, säger Patrik. Jag tycker att det är otroligt intressant att försöka förstå den geologi som har format landskapet, eller se de kulturhistoriska avtryck som vi människor har lämnat efter oss.

– Jag har stor respekt för naturen och platserna jag vill fotografera, säger Patrik och berättar att han besöker samma plats många gånger. Han vill se den i olika ljus, under olika tider på dagen och året.

– Jag väntar in platsen tills den talar till mig, tills den har något att berätta. Det är där de bästa bilderna bor.

Skuggporträtt av liljekonvalj i Möllegård (till vänster). Grodperspektiv med fisheye objektiv.

Sveriges enda koloni av tretåig mås hittar vi här i Halland, närmare bestämt på ön Nidingen. Här fotograferade genom rutan i ett av de äldre fyrtornen.

 

Tips för att bli en bra fotograf

”Fotografera mycket, säger Patrik med eftertryck. Var nyfiken på det du ser omkring dig, titta på bilder och var inte rädd för att pröva nya vinklingar. Kameran ska vara en förlängning av dig och ditt konstnärliga skapande, den ska förmedla den bild du har i ditt huvud.”