Video: Seniorerna dansar och ler

Musiken går över i Bizets eldiga ”Habanera”. På ett ögonblick förflyttas ”Alla hjärtans hus” i Halmstad till spanska Sevilla och på golvet dansar fyrtio Carmen med stor inlevelse.

 

Video. Seniorerna dansar och ler

”Nytta och nytta… Räcker det inte med att det är kul?”

Uttalandet från en av deltagarna är ganska kännetecknande för den seniordans som Hugo Tham leder. Och Hugo håller med: Dansar gör man för dansens egen skull, det räcker långt.

En som verkligen har kul är Gunilla Westerståhl, som prövar på seniordansen. Hon ser så glad ut när hon följer med i de rörelser Hugo visar.

– Jag är nog bland de äldsta här, säger hon och ser sig omkring.

DANSAT HELA LIVET

Det kan mycket väl stämma – hon är född 1920. Dansat har hon gjort i hela sitt långa liv – folkdans i ungdomen, squaredans som vuxen. Nu har hon hittat till seniordansen.

– Jag har alltid tyckt om att röra på mig och dansen piggar upp. Hela kroppen är med i rörelserna och det är stimulerande. Jag vågar inte alltid ta ut stegen fullt ut, men det är helt okej. Jag känner många här, och de vet att jag är lite skruttig och accepterar att jag måste sätta mig ibland.

Gunilla gillar Hugos sätt att leda dansen.

– Han är jättebra på att leda oss.

Seniordansen i Alla hjärtans hus har blivit populär och lockar allt fler. När vi hälsar på är det över 40 deltagare på dansgolvet. Många andra har slutit upp och tittar på.

– Jag är inte förvånad över att det blivit så populärt, säger Helen Andersson som är frivilligsamordnare i Alla hjärtans hus. Våra pensionärer är medvetna om att det är bra att hålla igång och de uppskattar det sociala i att träffas här.

ATT MÖTA DANSKONSTEN

Hugo Tham, utvecklare på Region Halland, började arbetet med seniordanserna i samarbete med Hallands bildningsförbund under fjolåret. Det blev genast populärt och spred sig till flera så att det nu finns i flera av kommunerna. Och det var så det var tänkt: Region Halland utvecklar en modell
som kommunerna tar över.

– Det går ut på att man under ledning av en professionell dansare ska få möta danskonsten även som senior, säger han.

Det handlar inte i första hand om nyttoaspekten utan om att man ska få dansa bara för att det är trevligt. Bättre balans och välmående får man som grädde på moset. Det här är en lyckosam kombination av kultur och välbefinnande.

DANSENS EGENVÄRDE

Hugo Tham har en lång karriär som dansare i bagaget, något som märks när han leder seniordansarna i väl utvalda och uttänkta rörelser.

– Jag öppnar nya dansdörrar för dem. För många har konstdans kanske varit ”fånig balett”. Nu får seniordansare testa på koreografi från mitt yrkesliv, från Cullberg, Cramér, Forsythe…

– Jag pratar om uttryck och känslor och vill att fantasin ska leva. Upplevelsen förstärks när jag, istället för att be dem sträcka ut armen på ett visst sätt, talar om att de ska plocka ner en stjärna, inspirerade av musiken.

 

Stormar fram. Hugo Tham har haft en lång yrkeskarriär som dansare och inspirerar sina seniordansare att röra sig på nya sätt, att gå in i musiken och släppa fram fantasin. Det handlar om dans för dansens egen skull. Nyttan kommer på köpet.