Ge dig ut och cykla! Det är vår

Nu rustar Halland för en ny cykelsäsong när Kattegattleden väntas locka mängder av cykelsugna från Sverige, Norden och Europa. Genom nya samarbeten och tydligare säsonger ska besöksnäringen omkring leden möta de cyklande gästerna ännu bättre.

Cykelentusiasten, Suzanne Gadd från Region Halland, tror att nya samarbeten inom besöksnäringen längs med Kattegattleden ska göra cyklisternas upplevelser av Halland ännu bättre.

 

Suzanne Gadd leder en satsning på en fortsatt utveckling av besöksnäringen runt Kattegattleden. Sedan den där Vätternrundan för 15 år sedan har cykling varit hennes stora intresse, Hon har bland annat varit med och utvecklat två cykelklubbar och under många år varit cykelguide på Mallorca – en ö där man gjort en mycket medveten förändring från grisfester och partaj till aktiviteter och naturupplevelser.

LÅNGSAMHETENS LOV

– Vi cyklister sjunger långsamhetens lov. Du upplever så mycket mer – med alla sinnen – när du tar dig fram på två hjul. Att cykla ger dig också en vila för hjärnan och det behöver vi allt mer, tycker Suzanne.

Med all denna erfarenhet i cykelkorgen har Suzanne Gadd under våren träffat och inspirerat många stora och små företag i besöksnäringen vid och runt Kattegattleden.

– Om man ser Kattegattleden som en blomstjälk längs kusten ska vi utveckla bladen åt alla håll. Halland är så mycket mer än kusten – det finns fina vägar och mycket att se inåt landet.

”MINI-DESTINATIONER”

Bland annat handlar utvecklingen av Kattegattleden om att olika företag som arbetar i besöksnäringen ska lära känna varandra och se vad de kan göra tillsammans. För det är

genom samarbeten som Halland och Kattegattleden kan utvecklas och bli ännu mer lockande.

– Vi pratar om ”mini-destinationer”. Det kan handla om att du som driver ett boende men inte serverar mat krokar arm med ett matställe och några andra som driver företag på orten.

Tillsammans tittar ni ut några andra intressanta platser som gästerna kan besöka och då har ni skapat ett eget litet besöksmål.

HEMMAGJORD SAFT

Det handlar också om värdskap och att cyklisterna ska känna sig sedda och väl omhändertagna utifrån sina behov.

– Cyklisterna behöver någonstans där de kan ta hand om och låsa in sin cykel efter en dag på vägarna. Att man kan erbjuda en cykelpump och annat som hör cyklandet till borde vara en självklarhet. Det går att göra massor för att välkomna dem, säger Suzanne och berättar om vandrarhemmet som helt enkelt ställde ut en skylt om att de bjöd alla cyklister på rabarbersaft.

– Det lockade in många cyklister som sedan köpte något mer i fiket eller bodde över.

TYDLIGARE SÄSONGER

En annan tanke är att ha tydliga säsonger och att kan locka cyklisterna med olika teman:

– Vi pratar mycket om vår-, sommar- och höstcyklister.

Det finns ett stort intresse på många håll att cykla både vår och höst, och då måste besöksnäringen veta hur man kan möta upp våra cyklister beroende på vilken säsong det är.

– Vi har fantastiska cykelvägar i Halland. Dels Kattegattleden, men också en hel massa andra vägar där det går sparsamt med bilar. När jag har cyklistvänner på besök från andra delar av Sverige eller Europa blir de helt begeistrade i cykelmöjligheterna som Halland erbjuder, berättar Suzanne.

KITE-KALLE KÖPTE CYKLAR

Ett av de många företag som utvecklat sin verksamhet tack vare Kattegattleden är Kite-Kalle i Halmstad. Sedan förra säsongen har han kompletterat med ett 40-tal cyklar för uthyrning. Cyklarna lämnas och hämtas på valfri plats längs leden och han hjälper också till med att köra
cyklisternas bagage mellan övernattningarna.

Cykeluthyrningen ger en jämnare arbetsbelastning under säsongen, där SUP, Stand Up Paddle, kitesurfing och butik sysselsätter runt 10–15 säsongsanställda.

– Satsningen på Kattegattleden betyder mycket för hela besöksnäringen i Halland, menar Kite-Kalle själv, Kalle Svensson.

Suzanne Gadd hoppas att många hallänningar nu ger sig ut och upptäcker våra fantastiska cykelvägar:

– Jag unnar alla att uppleva vårens framfart från en cykel. Sedan spelar det ingen roll om det är en oväxlad cykel med cykelkorg, en elcykel eller en tävlingscykel. Bara ge dig ut!

 

Service-Kalle. För att möta satsningen på Kattegattleden har Kite-Kalle i Halmstad laddat upp med cyklar för uthyrning och annan service.

 

Suzanne tipsar inför vårens cykelturer

• Gulla med din cykel och välkomna den ut på våren. Kolla dina bromsbelägg – de kan ha torkat.
• Tvätta kedjan och smörj. Pumpa däcken! Det finns inget som förtar cykelglädjen mer än dåligt pumpade däck.
• Klä dig rätt. Gärna tre lager, men inte för varmt. När du börjar cykla blir du varm och om du är för varmt klädd gör kroppen av med massor av energi för att kyla ner dig.
• Sitt still på sadeln. Om du gungar från sida till sida är sadeln för hög. Sänk den då. Det är benen som ska jobba.
• Drick och ät kontinuerligt så att du inte får ”soppatorsk”.
• Ge dig iväg! Du kan cykla åt vilket håll du vill på Kattegattleden. Du kommer att få fina upplevelser.