Så kan det låta i Åsa

– Jag vet inte om jag någonsin kan leva på min musik, men jag måste få leva med den! Det är klart att det skrämmer lite att tänka på framtiden, men jag har inget val.


Anna Persson, en av 15 elever på singer/songwriterlinjen vid Löftadalens folkhögskola tvekar inte när hon beskriver vilken betydelse låtskrivandet har i hennes liv. Drivkraften och viljan att uttrycka sig i olika konstformer har hon alltid haft, men det är musiken och låtskrivandet hon brinner för.
– Att få fokusera heltid på låtskrivandet, så helhjärtat som jag kan göra här är väldigt befriande. Att vara i den här miljön, tillsammans med andra som vill samma sak är bekräftande, säger Anna.
Jonatan Duregård instämmer.
– Det här är ett bonusår för mig. Att få göra något som bara är roligt och samtidigt lära mig så mycket. Jag utvecklas både som människa och musiker.

”Sjukt kul”

Jonatans rastlöshet har tagit honom på rundresor i Asien och han bodde i Sydney när längtan hem till Sverige blev för stark. Utan någon riktig plan för vad han skulle göra eller jobba med, var det mer en slump att han råkade få syn på singer/songwriterlinjen. Han åkte på vinst och förlust på auditionen. Det har han inte ångrat.
– Det är intensiva dagar, och sjukt kul, säger Jonatan, när han ska beskriva studietiden. Jag tycker att studioarbetet och arbetet som ljudtekniker är spännande och att producera musik.

Turné på schemat

I klassrummet, där Anna, Jonatan och de andra eleverna samsas med olika instrument är inspelningsteknik temat för dagens studier. Möjligheterna att skräddarsy sin utbildning är något som Anna och Jonatan uppskattar. Lektioner i helklass och övergripande projektarbeten med teman som konsert, inspelning och turné varvas med individuell utveckling, att lära sig skriva texter och att skriva för olika instrument.

Osäker framtid oroar inte

Att framtiden i musikbranschen är osäker är de fullt medvetna om. Det är inget som oroar dem.
– Vår lärare, Sofia Ekberg, har ett fantastiskt nätverk av människor som lever på sin musik och som delar med sig av sina erfarenheter till oss. De visar att det går att ha musiken som levebröd på olika sätt.