STUDIO:

I konsertserien Studio: bjuder vi in till intima konserter och kreativa workshoppar. Folkmusik, världsmusik och modern jazz med spännande artister.

STUDIO: Ellen Sundberg

Ellen Sundberg kommer till Halland med musikerna i Northern Indians. Tillsammans spelar de sånger av Kjell Höglund.

Ellen Sundberg och Northern Indians.

För några år sedan var Ellen Sundberg med på en Kjell Höglund-hyllning i samband med Storsjöyran. Inspirerad av detta gjorde Ellen en djupdykning i Höglunds produktion och hittade en fantastisk låtskatt. Texter som är filosofiska, politiska och djupt allmänmänskliga. Poetiska och samtidigt raka och självklara. Många av dem skrivna för 30-40 år sedan men förbluffande aktuella än idag.

Ellen Sundberg sjunger Kjell Höglund

Många har längtat efter att höra Ellen sjunga på svenska och nu har hon spelat in ett helt album med Kjell Höglunds sånger. Och trots alla olikheter mellan Kjell och Ellen, i ålder, kön och säkert mycket annat, lyckas hon på ett helt obesvärat och naturligt sätt göra sångerna till sina.

Med som komp- och medmusiker följer Northern Indians från Piteå. Duon som har gjort över 150 spelningar över hela landet och bl.a spelat förband till Doug Seegers vid ett flertal tillfällen samt var en av akterna på 2017 års upplaga av den rullande festivalen Rolling Rotsy Revue.

Ellen Sundberg är på turné i Halland 28 februari–3 mars

Mer om Ellen Sundberg

Lyssna på skivan "Du sålde min biljett" på Spotify.

Ellen Sundbergs webbplats: www.ellensundberg.com

Mer om Northern Indians

Northern Indians senaste singel finns på YouTube.

Northern Indians webbplats: www.northernindians.com

STUDIO: Tonbruket

Med rötterna i jazz, men med influenser av progg, psych, kraut, rock och avantgarde, så har Tonbruket skapat en alldeles egen plats på den svenska musikkartan. Med en färskt liveplatta i ryggen beger de sig nu åter ut på vägarna.

Tonbruket. Fotograf Jenny Baumgartner.

En konsert med Tonbruket är en upplevelse du sent glömmer. Det är live som kvartettens egensinniga musik får helt nytt liv.

Från folkmusik och svängig jazz till ursinnig rock

I våras släppte de sitt livealbum "Live Salvation", ett album som syftar till att fånga själva essensen av vad som är Tonbruket. Tonerna flyter bekymmerslöst mellan mjuk och stillsam folkmusik till svängig jazz för att sedan övergå till ursinnig rock.

Kvartetten består av Dan Berglund, Johan Lindström, Martin Hederos och Andreas Werliin och så har det varit sedan dag ett. Fyra unika individer som på scen smälter samman för att tillsammans skapa en väloljad maskin där varje kugghjul spelar sin roll.

Mångfaldig vinnare av Grammis i kategorin "årets jazz"

Trots att bandet inte existerat längre än ett decennium har Tonbruket hunnit med en hel del. Utöver att de har turnerat flitigt har de även hunnit släppt fyra kritikerrosade album som alla belönades med varsin Grammis.

Att även deras konserter i Halland kommer vara något utöver det vanliga är det inget snack om. Det är bara att luta sig tillbaka, sluta ögonen och sväva iväg i den drömlika ljudupplevelse som är Tonbruket.

Tonbruket är på turné i Halland 14–17 mars

Konsertserien STUDIO:

Konsertserien Studio: är ett samarbete mellan Kultur i Halland, Hallands kommuner och lokala arrangörer, med syfte att visa musik som inte syns i det ordinarie konsertutbudet inom folk- och världsmusik, jazz och pop.