Tävlingsresultat - Kategori Vuxen

Tävlingsresultat och motiveringar för Hela Halland läsers novelltävling 2018 i kategori Vuxen - för tävlingsdeltagare födda 1998 eller tidigare.

Hallandsposten/Hallands Nyheter publicerar tävlingsresultat och vinnarintervjuer för kategori Vuxen lördagen den 28 april och för kategori Ung lördagen 5 maj.

1:a pris: Björn Velander, Halmstad

Novell: Hemma

Motivering

Stark och samtidigt ömsint novell om hemkomsten till ett barndomshem tillsammans med en dement förälder. Hemmet är ett monument över den närhet som flytt, och dialogen präglas av närvaro och frånvaro i ting och minnen. Genom historiska tillbakablickar etableras bilden av ett främlingskap, där modern inte längre kan uppfatta sonens hemkomst.

2:a pris: Moa Bengtsson, Simlångsdalen

Novell: Jord

Motivering

Tankeväckande om att ha tvingats bort från sitt hem och att ha förlorat allt utom en liten flaska med jord. Drömmen om mörklila auberginer och arbetet med de egna odlingslådorna låter den gamle mannen se förbi angränsande industriområde. När jorden ånyo ger skörd kan han sörja det lämnade. Väl avvägd och mild berättelse om exilens sköra tillvaro.

3:e pris: Elisabet Reinosdotter, Halmstad

Novell: (namnlös)

Motivering

Välkonstruerad novell om hemlöshetens utsatthet och när "hem" inte betyder tak över huvudet utan att söka skydd under buskage; men också en novell om de tryggas brist på civilkurage. Hårdkokt och rappt om att inte kunna skydda sin kropp mot våld eller mot andra människors blickar.

Tävlingsresultat - Kategori Ung