Hela Halland läser 2017

Var med i Hallands största bokcirkel! Utvalda böcker för Hela Halland läser 2017 är Thom Lundbergs roman För vad sorg och smärta samt ungdomsboken 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson. Böckernas tema är resandefolk, romer och utanförskap.

Det är fjärde gången Hela Halland läser arrangeras och precis som sist blir det en mängd aktiviteter på biblioteken i Halland. Böckerna kommer att uppmärksammas i tidningsartiklar och bokcirklar samt vid författarbesök under våren.

Program och aktiviteter i Hela Halland läser 2017

Hallandsposten och Hallands Nyheter arrangerar också en novelltävling på temat utanförskap.

Hela Halland läser 2017

Thom Lundberg - För vad sorg och smärta

Foto: Martin Stenmark.Thom Lundberg, född 1978 och uppvuxen i skånska Osby, men har rötter i Halland. Idag bor han i Schweiz. Med debutromanen För vad sorg och smärta ger han en unik inblick i resandefolkets historia, och återberättar de berättelser och sånger som väckte hans fantasi som barn. Det är en episk roman om resandefolket, en väv av berättelser och skrönor. Platsen är Sverige, utanför samhället Siltebruk vid den halländska kusten, och tiden är 1950-talets första hälft. På en svenska med insprängd romani berättar Thom Lundberg om skrothandlare, hästagillare och tivolifolk; om synska resandekvinnor och stridslystna resandekarlar; om kärlek, hämnd och kamp.

Med tanke på att de resandes berättelser av tradition är muntliga, är För vad sorg och smärta också något av ett pionjärverk. Det är också ett språkexperiment där svenskan blandas med romani, en text med lyriska kvaliteter som trots inledningsvis okända ord flyter lätt över sidorna.

För boken tilldelades Thom Lundberg Kristianstadbladets kultur- och nöjespris 2016. Motiveringen lyder: "Med sin mäktiga debutroman För vad sorg och smärta, utgiven i vintras, riktar Thom Lundberg ljuset mot resandefolkets liv och situation i efterkrigsårens Sverige. Det är historia. Och det är en historia, en nödvändig, omskakande, lärorik och mänsklig berättelse om stark gemenskap och grymt utanförskap, om kamp och kärlek, om rika traditioner med sägner och sånger, om nya tider."

Thom Lundberg tilldelades Borås Tidnings Debutantpris för romanen För vad sorg och smärta med motiveringen: "För en roman som utan sentimentalitet skriver ett nödvändigt nytt kapitel i svensk litteratur, det om resandefolkets kulturhistoria." Läs mer i Borås Tidnings intervju med Thom Lundberg.  

Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

5768 visningar på Youtube

Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren. Foto: Athina Strataki

Ralf Novák-Rosengren är författare, musiker, sångare och född 1972 i Halmstad. Han tillhör själv resandefolket. Tillsammans med Anita Santesson har han skrivit boken 5768 visningar på Youtube. Hon är filmare, producent och lärare som länge intresserat sig för olika minoriteters världar. De skrev boken, som är den första boken i en serie om resandetjejen Rosita, för att de ville slå tillbaka mot vardagsrasismen. Det är också första gången en resandetjej är huvudperson i en svensk ungdomsbok. Tillsammans har författarduon tagit initiativ till Nordic Romani Festival och webbplatsen lattjodrom.se som delar med sig av kunskapen om resandefolket.

Boken handlar om Rosita som drömmer om att sjunga. I vanliga fall försöker hon att inte synas, inte höras, inte märkas i skolan. Hon hör till de resande, ett folk som enligt vissa inte finns alls och som enligt andra inte är värt något. Ändå ska Rosita och hennes vänner delta i en talangjakt.

5768 visningar på Youtube fick Barnens Romanpris 2014. Barnens Romanpris delas ut av Sveriges Radio och vinnarboken valdes ut av en jury bestående av mellanstadiebarn. Juryns motivering lyder: "I boken om resandetjejen Rosita finns allt: Musik och skinnskallar. Mod och spänning. Talangjakter och knivar. Det är en superviktig bok."

Novelltävling på temat utanförskap

Som en del av Hela Halland läser 2017 arrangerar Hallandsposten och Hallands Nyheter en novelltävling på temat utanförskap. Läsare kan skicka in sina egna noveller på temat och vinnande noveller kommer att bli publicerade i tidningarna.

Hallandsposten och Hallands Nyheter arrangerar en novelltävling på temat utanförskap.

Mer om Hela Halland läser

Följ Hela Halland läser på Facebook!

Hela Halland läserHela Halland läser 2017 arrangeras av Hallandsposten/Hallands Nyheter och Kultur i Halland – Regionbiblioteket tillsammans med Laholms kommun, Halmstad kommun, Hylte kommun, Falkenbergs kommun, Varbergs kommun och Kungsbacka kommun.

Tidigare i Hela Halland läser:

  • Den enögda kaninen av Christoffer Carlsson
  • Springa med åror av Cilla Naumann
  • Lyrik: Ingela Strandberg