Vem var Elsa Grave?

Den 17 januari 2018 skulle diktaren Elsa Grave (1918–2003) ha fyllt 100 år. Det är ett jubileum värt att uppmärksamma. Elsa Grave var en av modernismens mest betydande lyriker i en tid då det ännu var svårt för kvinnor att etablera sig som seriösa författare. Som del av fyrtiotalet och dess genombrott för lyrisk modernism blev hon en viktig inspiration för senare generationer av poeter, inte minst kvinnor.

Elsa Grave växte upp intill kolgruvan i nordskånska Nyvång för att sedan utbilda sig vid universitetet i Lund och vid Isaac Grünewalds målarskola i Stockholm. Hon gifte sig och fick med tiden tre döttrar. Efter en längre stipendievistelse på Capri bosatte hon sig 1956 på Blomstervången, en gammal villa i Vapnödalen utanför Halmstad.

Grave debuterade 1943 och gav ut arton diktsamlingar, fem prosaböcker samt skrev ett tiotal teaterpjäser. I första hand var hon lyriker och fick utmärkta recensioner av dåtidens bästa kritiker. Hon arbetade fram en lyrisk stil med en mustig ironi som gör narr av alla heliga kor. Hon var också en efterfrågad uppläsare och bildkonstnär. Grave var inte det minsta politiskt korrekt. Man måste vara olydig, menade hon. Själv förenade hon ett flammande intresse för fred och miljö med poetiskt verksamhet samtidigt som hon ensam försörjde sina tre barn.

Se filmen Livstecken om Elsa Grave

I SVT:s Öppet arkiv kan du se filmen "Livstecken" (52 min, sändes 31 augusti 1982). En film av Curt Strömblad om Elsa Grave. Musik av Lars Johan Werle. Producent: Curt Strömblad.

Elsa Grave. Foto: Bo Wahlén.