Information om arrangemanget

Kvällens program presenterar tre betydelsefulla svenska författarskap, som alla har starka band till Halland. Den halländska litteraturen utmärker sig särskilt av ett journalistiskt drag av salt upplysning samt av en stark vistradition.

Texter, musik och poesi av Elsa Grave, Ingela Strandberg och Sonja Åkesson. Medverkande: författaren Ingela Strandberg, skådespelarna Sonja Lund och Maria Ericson samt musikerna Jonas Franke-Blom och Måns Eriksson.

Elsa Grave, bosatt i Halmstad, och Sonja Åkesson, som flyttade dit på 1970-talet, var såväl vänner som konkurrenter. Båda är stora litterära förebilder, som har inspirerat många generationers författare. Så som t.ex. Kristina Lugn, Bodil Malmsten och Aase Berg. Båda har också arbetat med visan och musiken. Ingela Strandberg, som började som journalist och musiker, är en av våra stora samtida lyriker.

Poeten, författaren och musikern Ingela Strandberg är högaktuell då hon i början av 2018 utkommer med sin nya efterlängtade lyriksamling: Att snara en fågel. Författaren skildrar ofta människor i marginalen samt sökandet efter kärlek och tillhörighet. Ingela Strandberg är mycket inspirerad av amerikansk poesi och musik vilket hörs i de egna visorna och dikterna. Strandbergs lyrik reflekterar över tid och verklighet ofta med utgångpunkt i den förtrogenhet hon har till landskapet runt hemorten Grimeton.

Under 2018 uppmärksammas Elsa Grave, en av den svenska modernismens mest betydande lyriker, alldeles extra med anledning av 100-årsdagen den 17 januari. Bland annat ger Ellerströms förlag, i samarbete med Elsa Grave-sällskapet, ut festskriften Fjorton röster om Elsa Grave. Och Norstedts förlag ger, även här i samarbete med Elsa Grave-sällskapet, ut tre samlingsvolymer: Dikter, Pjäser och Prosa.

Poeten, dramatikern och bildkonstnären Sonja Åkesson, alltid lika aktuell med sina ironiska, absurdistiska och skarpsynta iakttagelser av vardagen samt skildringar av själens sorg och vemod, slog igenom på 1960-talet. Då var Sonja Åkessons både mångbottnade och tydliga poesi, vars betydelse hela tiden ökat efter hennes död, en litterär revolution.

Kvällens medverkande:

Ingela Strandberg, författare, poet och musiker.

Sonja Lund: skådespelare, dansare, koreograf och regissör. Med engagemang på bland annat Oscarsteatern, Dramaten, Stockholms Stadsteater, Teater Halland, Wasa Teater i Finland och Strindbergs Intima Teater.

Maria Ericson: f.d. VD / teaterchef för Teater Halland. Har arbetat som skådespelare och regissör på bland annat Dramaten, Sveriges Radio och Sveriges Television.

Jonas Franke-Blom: musiker och komponist. Teater samt musikdramatik är de huvudsakliga arbetsområdena. J. Franke-Blom har gjort flera skivinspelningar samt ett stort antal radio- och TV-produktioner.

Måns Eriksson: komponist och musikproducent. Arbetar bland annat med ljudbearbetning inom film, radio och TV. Har ett förflutet inom rockmusiken och har släppt några skivalbum.

Ljudboksanotologin Lyssna till Hallands författare omfattar sju volymer halländsk litteratur från 1700-talet till 2000-talet. Kvällens aktuella poeter finns representerade i de två sista volymerna. Initiativ och konstnärlig ledare för projektet är Maria Ericson, f.d. chef för Teater Halland, och Eva Lilja, professor emerita i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Teater Hallands ensemble samt, för musikaliska arrangemang och inspelning, Jonas Franke-Blom, Måns Eriksson, Dan Söderqvist och Karl Ingemar Gasleben har medverkat i ljudboksantologin.

Programmet ges av Stockholms stadsbibliotek i samarbete med Teater Schahrazad, Lyssna till Hallands författare - Teater Halland, Region Halland, Elsa Grave-sällskapet och Sonja Åkesson Sällskapet.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka i formuläret eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart.