Doc Out West - Utvecklingsprogram för dokumentärfilmare

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu har den andra omgången startat, och med sex deltagare från tre regioner.

Utvecklingsprogram för dokumentärfilmare. Doc Out West.

Om Doc Out West

I Doc Out West får de utvalda filmarna (två från respektive region) möjlighet att träffas och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshopar, övningar och samtal möta etablerade filmare. Detta görs i samband med tre träffar under hösten 2018, en i varje region. Då ges du som filmare möjlighet att utveckla din egen filmidé i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare/processledare.

Inbjudna filmare

Till varje mötestillfälle finns inbjudna filmare som fungerar som samtals- eller processledare under detta mötestillfälle. De skapar övningar och handleder deltagarna i programmet efter den modell som passar dem själva. Utifrån egna erfarenheter delar de med sig tankar om hur man förvaltar och fördjupar sin idé, hittar finansiärer och når ut med sin film på internationella festivaler.

2018 års filmskapare som är processledare är: Johanna St Michaels, Guro Ekornholmen och Anna Weitz. De tre filmarna kommer att fokusera på olika delar av utvecklingsprocessen och initiera utforskande processer tillsammans med de utvalda deltagarna och såklart dela med sig av sina egna erfarenheter av filmproduktion.

Guro Ekornholmen, Anna Weitz och Johanna St Michaels.

Guro Ekornholmen är utbildad regissör och arbetar även som handledare för kort- och dokumentärfilmer på Mediefabrikken i Norge. Mediefabrikken arbetar med att utveckla unga filmskapare och underlättar utvecklingen av deras projekt, från idé till slutlig film.

Anna Weitz har bl a har producerat Guldbaggevinnarna ”Silvana – väck mig när du vaknat” och ”Förvaret”. Hon kommer att guida deltagarna i det dokumentära produktions- och distributionslandskapet.

Johanna St Michaels står bakom bl a kritikerrosade ” Penthhouse North” och är aktuell med ”The Inertia Variations”, en film om The The - Matt Johnson. Hon kommer att lyfta etiska frågor som uppstår i mötet med dem du skall filma.

Schema Doc Out West 2018

  • 31 augusti–1 september: Möte i Göteborg med Johanna St Michaels.
  • 19–20 oktober: Möte i Värmland med Guro Ekornholmen.
  • 30 november–1 december: Möte i Halland med Anna Weitz.
  • Januari–februari 2019: Under Göteborg Filmfestival i februari 2019 arrangeras under en kväll ett avslutande möte.

Stipendium:

Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett stipendium på 10 000 kr. Stipendiet erhålls av de deltagare som antagits.

Deltagare från Halland 2018

I år ansökte sammanlagt 10 filmare från Halland om att delta. Två filmare har utsetts till årets deltagare från Halland: Anna Öst och Jens Norén!

Anna Öst och Jens Norén.

Anna Öst

Anna Öst driver eget företag inom film och bor i Vessigebro i Halland. Hon är utbildad socionom och har studerat film vid Katrinebergs folkhögskola i 2 år, samt Manusförfattare för film vid Broby grafiska (numera Alma Manusförfattare). Hon är verksam med egna filmproduktioner men arbetar också mot företag och organisationer samt arbetar filmpedagogiskt med kurser och läger. Hon har regisserat filmer som visats på SVT, Göteborgs filmfestival och internationella filmfestivaler. Anna Öst är aktuell med dokumentärfilmen ”Det var inte tänkt så här” med premiär hösten 2018.

Kort presentation av projektet ”För att vi vill?”

I ”För att vi vill? följer vi en vanlig morgon där barnen ska iväg till förskolan och föräldrarna skyndar till den långa arbetsdagen, men också dem som inte orkar kliva upp alls - för att hjärnan ätits upp av stress. Vi följer kvinnornas tankegångar kring stress, upplevelsen av hur långa dagar påverkar hur de önskar vara som föräldrar och hur man hanterar oron kring barnens vistelse på förskolan. Men barnen har väl det bra på förskolan? Vi följer också förskolepedagogernas kamp för att skapa en trygg tillvaro för barnen, upproret mot en ohållbar arbetssituation och funderingar kring hur långa arbetsdagar ett barn egentligen får ha? Efter arbetsdagens slut väntar aktiviteter, sysslor och trötthet. Men det är väl som det ska? Det är väl detta vi vill?

Jens Norén presenterar sig

–Jag har arbetat med teater sedan 16-årsåldern men gav upp det när jag var runt 30 år. När jag var 24 utbildade jag mig till stuntman i Köpenhamn och jobbade som stuntman i ett par av Jonas Åkerlunds videor, jobbade även som artist/stuntman tillsammans med Cirkus cirkörs föreställning Supercirkör -98, även den regisserad av Jonas Åkerlund. Jag har alltid varit väldigt intresserad av film och magin bakom den, men har ingen utbildning som fotograf eller filmare. Gör musikvideor åt olika artister, både lokala och internationella, och jobbar heltid i en musikaffär i centrala Halmstad.

Kort presentation av projektet ”Always on the run”

Mitt projekt, Always on the run eller For the love of god, handlar om Christof Jeppsson, en vän, en far, en underbar människa men framför allt en musiker som har satt det mesta på spel för att kunna försörja sig på det han älskar. Christof har spelat med artister som Brolle JR, Thomas Di Leva, Patrik Isaksson, Papa Dee, Harpo, m fl. Han arbetar just nu på sitt första album som kommer att släppas i sin helhet i höst. För att kunna försörja sig och sin familj så arbetar Christof som trubadur. Det är ett tufft jobb som inte blir lättare av grupperingar bland Halmstads musiker. Christof vill ta reda på sitt ursprung, allt han vet är att han blev funnen på gatan i Ecuador 1974 som bebis, han vet inte vem hans riktiga föräldrar är, varför han blev lämnad på gatan. Sökandet efter sin identitet, alkoholmissbruk, utfryst men framför allt, kärleken till musiken har format Christof.

Ansökan och urval:

Nästa omgång öppnar våren 2019. Välkommen med din ansökan!

Vem kan söka:

Du är kanske inte fullt etablerad eller ett s k fullfjädrat proffs, men att har ambitionen att arbeta med dokumentärfilm inom en snar framtid. Vi tänker att du gjort en eller flera dokumentärer (korta eller långa) som visats på festival, tv eller bio (eller att du kanske har motsvarande erfarenhet som kan visa ditt engagemang). Varje region kan ha lite olika kriterier för vem som kan söka. Se din regions hemsida för utvecklingsprogrammet.

Sökande från Halland är boende i regionen. Du är över 18 år när du söker. Vi har ingen övre åldersgräns i detta program. Du har en projektbeskrivning på din nästa film och har påbörjat arbetet men inte börjat klippa filmen på allvar. Projekt som kan betraktas som examens- eller skolprojekt kan inte användas i ansökan (du kan ha påbörjat arbetet med din idé under utbildning men projektet får inte vara något som är betygsgrundande eller ett som du åberopar för att få fullgjort din utbildning). Om du går på en filmutbildning nästa termin så ser vi det som att du redan har ett sammanhang med handledning för ditt projekt. Går du däremot annan utbildning utan filmkompetens är du välkommen att söka.

Västra Götalands deltagare söker hos Kultur i Väst

Värmlands deltagare söker hos Josef Nyberg: http://regionvarmland.se

Logotyp för Doc Out West.

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan: Region Halland - Kultur i Halland, Region Värmland och Kultur i Väst/FilmCloud. Doc Out West genomförs med stöd av Kulturrådet.

Doc Out West genomfördes för första gången 2017. Då var Sara Broos, Ahang Bashi och Karin Ekberg processledare

Dirketlänk till den här sidan: www.regionhalland.se/docoutwest