Information om arrangemanget

Att dans som konstform har fantastiskt rehabiliterande effekter börjar nu uppmärksammas mer och mer i världen. Inom läkarvetenskapen händer det mycket nu när det forskas till exempel kring parkinsonpatienternas dansverksamhet.

I Halmstad har Hugo Tham, tidigare proffsdansare på elitnivå, numera verksam vid Region Halland, fått nationell uppmärksamhet för sin verksamhet med äldre personer. Han anknyter till en verksamhet som startade i Brooklyn omkring millennieskiftet, https://danceforparkinsons.org/about-the-program, där det visade sig att just konstnärlig dans hade stora effekter. Alltså inte bara rörelseträning utan konstnärlig verksamhet.

Under kvällen intervjuas Hugo Tham av Ulf Fembro om sitt arbete och tankar kring dansens rehabiliterande effekter. Vi ser demonstration av Hugos dansare och får veta mer om denna världsomfattande dansutveckling för parkinsonpatienter.

Arrangör: Halmstads kommun - Kulturskolan och Region Halland

Läs mer om Region Hallands arbete med kultur och hälsa

Fokus på äldrekultur 12-14 november

Som en del av invigningen av kulturhuset Najaden i Halmstad är det särskilt fokus på äldrekultur 12-14 november. Under tre kvällar i rad riktas strålkastarljuset särskilt mot kultur för, av och med äldre. Kulturens många perspektiv erbjuder många vägar att nå ökad livskvalité. Sång, teater och dans är tre av dem.

Läs mer om kulturhuset Najadens dagar med fokus på äldrekultur på Halmstads kommuns webbplats

Webbsida: www.kulturhusetnajaden.se