Information om arrangemanget

Lär känna ett ålderdomligt odlingslandskap med många spännande spår och berättelser som döljer sig i landskapet! Gå en tipspromenad med hjälp av historiska kartor, där du får leta efter gamla strukturer i dagens landskap. Guidade promenader om både den historiska miljön och om naturreservatet kommer att ske under eftermiddagen.

Baggabygget.

Platsen för årets arkeologidag är naturreservatet Rönnö i Laholms kommun, i gränstrakterna mot Småland och samtidigt längs den forna gränsen mellan Sverige och Danmark.

Mötesplats är parkeringen Rönnö södra. Länsstyrelsen håller för närvarande på med ett uppskyltningsprojekt på naturreservatet, där både kulturmiljöfunktionen och naturvårdsenheten samverkar.

I naturreservatets södra del har en mindre arkeologisk utgrävning av en fossil åkerterrass genomförts. En C-14 datering har visat att uppodlingen här inleddes under tidig medeltid.

Arkeologidagens program kl. 12:00–16:00

kl. 12–16 Personal finns på plats, tar emot besökare och kan svara på frågor.

kl. 12–16 Tipspromenad med historiska kartor och kulturmiljötema.

Länk till kartan (pdf)Att följa tipspromenaden och andra spår i den historiska kartan fungerar bäst och roligast om du laddar ner den kostnadsfria appen Avenza Maps till din telefon eller surfplatta. Skicka ett mejl till jenny.nord@lansstyrelsen.se så får du kartan som du enkelt laddar in i appen (kan fås även på plats).  Kartan visar 1800-talets odlingslandskap (1876) och genom en gps-koppling i appen så ser du var någonstans i kartan du befinner dig. Tipspromenaden kommer att gå i kartans spår och pris utlovas givetvis för dem som tar sig genom den!

Kartan kan laddas ner till appen genom webbadressen: http://regionhalland.se/PageFiles/139000/baggabygget-arkeologidagen.pdf 

Kl. 12–16 Schaktet som har öppnats vid den arkeologiska utgrävningen i åkerterrassen är öppet, så att var och en som vill kan få se och känna på ca 8-900 års odlingshistoria.

Kl. 13 Kulturhistorisk vandring med Pär Connelid, kulturgeograf och arkeolog.

Kl. 14 Naturreservatsvandring med Henrik Malm, naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

Kl.15 Kulturhistorisk vandring med Pär Connelid, kulturgeograf och arkeolog.

Att tänka på

  • Det finns ingen toalett i skogen.
  • Stigarna i reservatet är tillgängliga och väl uppskyltade, men tipspromenaden har begränsad tillgänglighet då den delvis kan gå ”över stock och sten”.
  • Samåk gärna, det finns begränsat med parkeringsutrymme. Man kan stå i vägkant om parkeringsplatsen är full.
  • Kulturreservatet Bollaltebygget som ligger endast 5 km bort har öppet under dagen och är ett bra besöksmål att komplettera med när man ändå är i området. Här man se en gård från slutet av 1700-talet med tillhörande marker.

Läs mer om naturreservatet Rönnö på Länsstyrelsens webb

Om Arkeologidagen

Arkeologidagen är en nationell temadag som arrangeras varje år den sista söndagen i augusti på initiativ av Riksantikvarieämbetet. Under Arkeologidagen kan allmänheten delta i en mängd olika aktiviteter för att lära mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter och miljöer. Under förra året deltog 45 arrangemang i 15 landskap runt om i landet. Mer information om de medverkande arrangemangen i år finns på www.raa.se/arkeologidagen. Följ gärna Arkeologidagen på instagram och twitter #Arkeologidagen.

Arkeologidagen i Halland arrangeras i samverkan mellan Region Halland och Länsstyrelsens naturvårdsenhet och kulturmiljöfunktion.

Rönnö.