Läs de unga pristagarna i novelltävlingen Hela Halland läser

Nu är pristagarna utsedda i novelltävlingen Hela Halland läser, kategori Ung! Intervju med vinnaren kan du läsa i Hallandsposten och Hallands Nyheter per lördagen den 5 maj. Novellerna som fått pris kan du läsa här!

Tävlingsresultat och intervju med vinnare i kategori Vuxen (född 1998 eller tidigare) publicerades lördagen 28 april i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Tävlingsresultat och pristagares noveller är publicerade även här på Region Hallands webb.

Samtliga noveller som fått pris finns att läsa på Region Hallands webb.

Tävlingsresultat - Kategori Ung

Tävlingsresultat och motiveringar för Hela Halland läsers novelltävling 2018 i kategori Ung - för tävlingsdeltagare födda 1999 eller senare.

1:a pris: Olivia Elvesson, Veddige

Novell: Hemma

Motivering

Finstämd novell om en krigsdrabbad och till kraterlandskap förvandlad hemstad, berättad med färglöshetens palett. I stadens ruiner är hemmet inte längre en plats, utan de hjärtan som slår. Välskrivet och medmänskligt om existentiella villkor i krigszoner: ensamheten, utsattheten och skräcken inför att älskade ska vara döda.

Priset består av: Publicering i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Presentkort på 1000 kr i bokhandel, samt en helårsprenumeration på Novellix.

2:a pris: Lisa Stenberg, Falkenberg

Novell: Hemma

Motivering

Ett utförligt personporträtt av en individ som lever ett till synes meningslöst och inrutat liv, men Sylvester Stuhl har litteratur. Författaren skriver humoristiskt om Sylvesters sorgliga liv - om det nu är det? Den gamle biblioteksarkivarien är ju inbäddad i den ungdomliga styrkan hos mästerverkens karaktärer, och denna morgon är han rentav Akilles. Fyndig novell med smart slut.

Priset består av: Publicering på Region Hallands webb och en halvårsprenumeration på Novellix.

3:e pris: Noomi Widell, Varberg

Novell: Middag hos Geraldssons

Motivering

En novell på svärmor-svärdottertema, med det omaka paret en välbärgad kvinna med smak för det exklusiva, och en punktjej med gröna piggar i håret, till på köpet vegetarian. Med humor och allvar samt förlösande knorr på slutet där antagonisterna till slut hittar "hem" till varandra.

Priset består av: Publicering på Region Hallands webb och en box från Novellix.

Läs novellerna här!

Om novelltävlingen i Hela Halland läser

Deltagarna, som skulle vara bosatta i Halland och skicka sitt bidrag senast 3 april, fick i uppgift att skriva en novell på temat HEMMA: Vad är hemma? Var är hemma? Var känner man sig hemma – på en plats, i en stad, bland en gruppp människor eller något helt annat?

Tre pristagare skulle utses i vardera tävlingsklass; ung och vuxen.

Juryn bestod av:

• Maria Ehrenberg – regionbibliotekarie, Region Halland
  • Cinna Svensson – utvecklare skolbibliotek, Region Halland
  • Lena Ulrika Rudeke – litteraturvetare
  • Lillemor Åkerman – bibliotekarie på Varbergs bibliotek
  • Elisabeth Skog – bibliotekarie på Halmstads stadsbibliotek.

Tävlingen är en del av Hela Halland läser - Hallands största bokcirkel och arrangeras av Region Halland, folkbiblioteken i Halland, Hallands Nyheter och Hallandsposten i samarbete med novellförlaget Novellix.