Kortfilmsfestival mitt i julruschen

Doc Lounge Varberg rundar av året med film som avbrott mitt i julhetsen. Från morgon till kväll på torsdag förmiddag och kväll rullar filmerna för både daglediga småbarnsföräldrar och för de som siktar in sig på kvällsblocket.

Kortfilmsdagen är ett koncept som lanserades i Frankrike 2011 i syfte att stärka intresset för kortfilmer och uppmärksamma olika kortfilmer på just årets kortaste dag, nämligen den 21 december. År 2016 var det fler än 20 länder på norra halvklotet som hyllade kortfilmsgenren. I Sverige började den uppmärksammas 2014 på initiativ av Filminstitutet genom visningar av olika typer av kortfilmer runt om i landet. Hela dygnet - på biografer, TV, webben, bibliotek, i shoppingcenter och konstgallerier - sker filmvisning, dessutom ofta avgiftsfritt.

När Doc Lounge Varberg arrangerar kortfilmsfestivalen för första gången görs det i samarbete med Varbergs kommun.

Filmer om föräldraskap på dagen

På förmiddagen handlar alla filmerna om föräldraskapet och man hoppas att många passar på att gå på barnvagnsbio. Filmerna är däremot inte för de minsta. Bland annat visas Joanna Rytels kortfilm Moms on Fire om två höggravida mammor ligger på soffan och snackar. Barnen leker, katten tittar på och samtalet berör sexuell frustration och ovilja inför moderskapet.

Dessutom spelas bland annat Rytels andra film, Stay Ups, om en medelålders kvinna som återigen ska få nattligt besök av en yngre kille. Barnet är som vanligt i vägen. Joanna Rytel finkalibrerar sin drypande humor i en film om sexuell frustration under småbarnsåren.

Andra filmer som visas på förmiddagen är M Parent, en kort dokumentär baserad på familjefoton och historier, Milad Alamis Mommy, om en ung kvinna som trotsar mammarollen och årets kanske mest hyllade och prisbelönta kortfilm, Niki Lindroth von Bahr framtids dystopi Min Börda. Den utspelar sig i ett köpcentrum vid en stor motorväg, och utgör platsen för en apokalyptisk musikal.

Mer kortfilm på kvällen

På kvällen kör sedan ett helt block av filmer igång. På progammet finns varbergaren Albin Glasells senaste film, In the Gap, om en kvinna som blivit inlåst i ett serverrum. Glasell är själv med under kvällen för publiksamtal.

Dessutom visas I slutet av tunneln, som vann PLAY 2017! Två av filmmakarna, Ellen Carlsson Axberg och Linnea Ljungblad, är på plats. Festivalen har också rent mjöl i påsen. Dokumentären Mjölnarens förbannelse skildrar livet på Limabacka Kvarn i Värö. Även Chrysalis av Henrietta J:son Eskelin, även den filmen var vinnare i PLAY 2017, kommer att visas liksom The Grat East Hunt mfl.

– Det är väldigt roligt att göra detta arrangemang för att uppmärksamma kortfilmsgenren. Den är en viktig form där filmskapare har större möjlighet att exprimentera men är också ett steg mot att få arbeta med det längre filmformatet, säger Ida Thorén, projektledare för Doc Lounge Varberg.

Kortfilmsdagen 21 december

• Kl. 10-11.30 - Lilla Teatern, Kulturhuset Komedianten, Varberg.
  • Kl. 18-19.30 - Evenemangsplatsen, Kulturhuset Komedianten, Varberg.

Läs mer på doclounge.se/varberg