Författare och förlag möter läsare på Halländsk bokmässa

För fjärde gången arrangeras Halländsk bokmässa – denna gång i Varberg lördagen den 25 november. Ett femtiotal utställare kommer att finnas på plats, från klockan 10 till 16, på Stadsbiblioteket på Kulturhuset Komedianten i Varberg.  En lång rad författare och andra litterära aktörer från hela Halland välkomnar läsare till årets bokfest!

Halländsk bokmässa 2017

Under hela dagen presenterar författare, bokförlag, litterära sällskap och andra organisationer från Halland sin utgivning och aktuella titlar vid bokborden på Stadsbiblioteket i Varberg. Där träffar de sina läsare, säljer böcker och publiken kan få böckerna signerade. Vi bjuder också på litterära program från två scener. Det blir många samtal om böcker, berättelser och läsning. Regionbiblioteket avslöjar här vilken författare som valts ut till Hela Halland läser 2018.

Författarfrukost med Aino Trosell inleder bokmässan

Aino Trosell.Den halländska bokmässan inleds med en författarfrukost med Aino Trosell, som sedan drygt fyrtio år tillbringar somrarna i Lerkil utanför Kungsbacka. Hon säger att hon numera känner sig som halv hallänning, sedan hon börjat tillbringa alltmer tid i det nyuppförda sommarhuset.

Fler programpunkter för barn och unga

Anna Pia Åhslund, ordförande i Hallands författarskap, säger att en rad nya intressanta böcker skrivna av författare i Halland kommer att presenteras vid årets bokmässa. "Vi i Hallands författarsällskap är stolta över att bredden på vår lokala bokflod ökar år från år. Nya författargenerationer visar framfötterna i nya genrer: Barn- och ungdomsförfattarna blir allt fler, liksom fantasy- och spänningsförfattarna, för att inte tala om olika sorters fackboksförfattare. Den traditionellt starka grenen i Halland – poesin – växer också, främst i form av ungdomar som gärna framför sin poesi på scenen. Nytt för i år är att det kommer att finnas extra många roliga bokprogram för barn och unga."

Hamza Yalçin talar om yttrandefrihet

Hamza Yalçin.En av de medverkande är den svensk-turkiske författaren Hamza Yalçin som kommer att tala om yttrandefrihet. "Alla kan skriva och bedriva politisk verksamhet i Sverige", säger Hamza Yalçin, journalisten och författaren som blev mycket uppmärksammad när han i augusti i år frihetsberövades i Spanien efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet. "Att då bli internationellt efterlyst och fängslad i ett EU-land bara på grund av några kritiska artiklar mot diktatorn Erdogan, är chockerande och absurt."

Det kommer att finnas tre olika scener för olika typer av program:

Expoplatsen – Här presenteras en lång rad författare till romaner, facklitteratur, ungdomsböcker och spänningslitteratur. Presentatörer är Petter Heldt och Maria Ehrenberg.

Sagorummet – Här blir det något längre program för barn upp till 12 år. Åtta olika barnboksförfattare läser ur sina böcker.

Lilla Teatern – Här spelas föreställningen Wilmas kompisar av Linns Teaterbyrå kl. 11 och kl. 13. Föreställningen är baserad på boken Williams kompisar av Marie Bosson Rydell, som också medverkar på mässan. Det är fri entré till föreställningen, som passar för barn 4-8 år.

Välkommen till Stadsbiblioteket i Varberg!

Kom och ta del av poesi och prosa, spänning och romantik, barn- och ungdomsböcker, historia, kulturhistoria och mycket mera!

• Lördagen den 25 november kl. 10–16. Fri entré!
  • Författarfrukost med Aino Trosell arrangeras kl. 9-10. Entré 75 kr inkl. frukost, endast förköp.

Halländsk bokmässa arrangeras av Kultur i Halland tillsammans med Varbergs kommun, Halmstad kommun och Hallands författarsällskap.

Mer information, presentation av program och utställare, finns på:

www.regionhalland.se/hallandskbokmassa